NavMenu

Vlada Srbije nije dala saglasnost da EPS proširi kapacitete - nove elektrane ili dvostruko skuplja struja

Izvor: Glas javnosti Ponedeljak, 07.04.2008. 09:19
Komentari
Podeli

Srbiju u narednim godinama očekuju sve veći uvoz električne energije jer potrošnja stalno raste, a gradnja nove elektrane zbog izbora ne može da počne pre kraja sledeće godine, što znači da bi nove kilovate iz nje mogli da očekujemo tek 2015. godine.

A do tada naša zemlja će morati da je nabavlja u inostranstvu i da je plaća po sve većim cenama. Ceh će platiti građani - svejedno da li kao poreski obveznici, pokrivanjem gubitaka "Elektroprivrede Srbije", jer će po većim cenama kupovati struju nego što će je prodavati ili kao potrošači ukoliko država omogući poskupljenje struje. Usled rasta potrošnje i nedovoljne proizvodnje cene struje u regionu, ali i Evropi, stalno rastu, pa su tako danas u odnosu na domaće i duplo veće i dostižu deset evrocenti za kilovat-sat.

Glavno pitanje je da li će neko od nadležnih ministara i premijera odgovarati što nije dozvoljeno EPS da raspiše dva tendera koja je pripremio za gradnju TE "Kolubara B", sa dva bloka snage po 350 megavata i novog bloka od 700 megavata u TE "Nikola Tesla B".

Tenderska dokumentacija je spremna više od godinu i po, ali Vlada Srbije nije dala saglasnost da se krene dalje. Prvo je sve stalo zbog raspisivanja izbora krajem 2006. godine, zatim se čekala nova vlada, ali kada je i ona formirana nije bilo saglasnosti da se da zeleno svetlo "Elektroprivredi". Predlog za dva tendera je čak prošao i Vladin Odbor za privredu, ali dalje nije mogao, a niko od nadležnih ne preuzima odgovornost za ovakvo stanje.

Vlada je zaključkom iz februara 2006. godine podržala izgradnju "Kolubare B", a Uredbom iz januara prošle godine i gradnju trećeg bloka u TENT B kroz zajedničko ulaganje sa strateškim partnerom. Sva nadležna Ministarstva podržala su ovaj plan osim Dinkićevog Ministarstva ekonomije. On je predložio da EPS sopstvenim sredstvima, odnosno emitovanjem svojih akcija na Berzi, nabavi novac za dva projekta.

Iako je ovo Ministarstvo kasnije saopštilo da nisu protiv tendera cela procedura je stala, a nije jasno zašto. Iz Ministarstva energetike, koje predvodi Aleksandar Popović, visoki funkcioner DSS, nema nikakvih nagoveštaja o mogućim odlukama oko pripremljenih tendera, a takođe ni iz DS.

Situacija sa strujom u regionu vremenom postaje sve teža, jer je malo novih elektrana koje se grade, a potrošnja raste. U Srbiji potrošnja raste godišnje po 3%, što Elektroprivreda zasad uglavnom nadoknađuje povećanom proizvodnjom iz postojećih elektrana, a zbog toga još nema značajnijeg uvoza.

Struja je poskupela nedavno i dostigla 5 evrocenti, a EPS je u inostranstvu nabavlja po oko 8 evrocenti. Drugim rečima, već sada ima gubitke, a to će se povećati i narednih godina. Na kraju, možda je jedina dilema da li će u situaciji kada zbog velikog i skupog uvoza gubici EPS budu sve veći vlada dozvoliti poskupljenje struje ili ga prodati, što će za krajnje potrošače biti isto, jer će novi gazda povećati cene.

Jedina svetla tačka u budućim planovima EPS je odobrenje Vlade Srbije za formiranje zajedničke firme sa Elektroprivredom Republike Srpske o gradnji elektrana na Drini.

Strateško partnerstvo RS i Srbije u izgradnji novih hidroelektrana vredno je najmanje dve milijarde konvertibilnih maraka ili milijardu evra i obuhvata izgradnju šest objekata - "Buk Bijela", "Foča", "Paunci", "Mrsovo", "Sutjeska" i "Brod na Drini". HE "Buk Bijela" će proizvoditi 1,15 milijardi kilovat-sati struje, 25% od sadašnje ukupne proizvodnje u Republici Srpskoj, HE "Foča" 200 miliona kilovat sati, "Paunci" 160, "Mrsovo" 170, "Sutjeska" od 60 do 70, a "Brod na Drini" oko 500 miliona kilovat sati.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.