NavMenu

Beograd dobio skver posvećen Momi Kaporu - Na Vračaru primer novog urbanizma u saradnji sa građanima

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.12.2016. 15:38
Komentari
Podeli
U Beogradu je u sredu, 28. decembra 2016. godine, svečano otvoren Skver Mome Kapora na Vračaru. Događaju su prisustvovali ministar kulture Vladan Vukosavljević, predsednik opštine Vračar Milan Nedeljković, supruga istaknutog pisca i slikara Ljiljana Kapor i brojni građani, prenosi Beoinfo.

– Od danas Vračar krasi novi skver u čijem se središtu nalazi plato sa detaljem školice, autorskim delom Mome Kapora. Prijatelji i poštovaoci Mominog dela sada imaju jedan osoben urbani kvart koji može da poveže sve ono što je on radio i vrednosti koje ćemo svi zajedno gajiti i ubuduće. Ovo je mesto koje će podsećati na Momu, kao i na sve ono što je on značio za Beograd i sve nas – rekao je ovom prilikom Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda, naglasivši da je Momo Kapor jedan od najznačajnijih srpskih pisaca, slikara i novinara, istaknuti umetnik koji je živeo i stvarao na ovom prostoru.

On je podsetio da se deo Mačvanske ulice od prošle godine takođe zove po Momi Kaporu, a da je rešenje skvera rezultat novog urbanizma u kome su aktivno učestvovali i građani sa svojim sugestijama, uz pomoć javnih preduzeća Zelenilo Beograd i Beograd put, Opštine Vračar i Grada Beograda. Mladenović je najavio da se u bliskoj budućnosti može očekivati i otvaranje legata Mome Kapora.


Svečanosti su prisustvovali i gradski menadžer Goran Vesić i glavni gradski urbanista Milutin Folić koji je istakao da je da je ovo prvi skver koji je urađen u saradnji sa građanima i da je sama inicijativa i potekla od građana koji žive u njegovom okruženju.

Ljiljana Kapor rekla je da će skver omogućiti i budućim generacijama da se upoznaju sa zaostavštinom Mome Kapora i zahvalila čelnicima Grada Beograda, opštine Vračar i ministarstvu kulture na podršci.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.