Izvor: Tanjug | Sreda, 28.12.2016.| 16:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Privatizacija moguće rešenje za javni sektor - Neophodno smanjenje javne potrošnje do 40% BDP-a

(Foto: beeboys/shutterstock.com)
Program privatizacije i liberalizacija tržišta, smanjenje javne potrošnje kroz kontrolu troškova i redukcija broja zaposlenih rešenje je za javni sektor Srbije koji je, meren javnom potrošnjom, predimenzioniran u poređenju sa uspešnim tranzicionim zemljama, ocenjuje Libertarijanski klub (Libek).

Za dovođenje javnog sektora u red neophodno je smanjiti javnu potrošnju na iznos od maksimalno 40% BDP-a, navodi se u izveštaju Libeka o ekonomskim slobodama u Srbiji 2016, urađenom u saradnji sa Frejzer Institutom, uz preporuke za unapređenje položaja zemlje.

Ovaj klub smatra da je potrebno smanjiti poresko opterećenje na prihode od zarada u Srbiji, i da treba obustaviti smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru na linearnom principu i preći na funkcionalni princip.

- Osim toga, država mora da smanji svoju ulogu u privredi putem širokog programa privatizacije državnih i javnih preduzeća i da uredi sistem parafiskalnih nameta.

Kada je reč o monetarnoj politici, Libek se zalaže za otvaranje stručne rasprave o izboru monetarnog i deviznog režima i za napuštanje politike dinarizacije jer, ocenjuje da ona "ne daje rezultate".

Takođe, smatra da treba smanjiti preširoki koridor ciljanja inflacije i ukinuti sva ograničenja na otvaranje i posedovanje deviznog računa za domaće rezidente u bankama u inostranstvu.

U izveštaju se dodaje da Vlada mora da sprovede Ustavne promene koje bi eliminisale odredbe koje derogiraju sudstvo u načelu, da promeni izborni sistem uvođenjem nekih oblika direktnog izbornog sistema i da otvori poresko odeljenje.

Za Srbiju je, kako poručuju iz Libeka, od izuzetnog značaja uključivanje u međunarodne trgovinske tokove, zbog čega je, po njihovom mišljenju, "neophodno izmeniti zakon o GMO koji će dopustiti promet GMO proizvoda".

Preporučuju, takođe, započinjanje bilateralnih pregovora sa zemljama članicama Svetske trgovinske organizacije da bi se ubrzala procedura prijema Srbije u ovu međunarodnu organizaciju, kao i smanjenje necarinskih barijera u trgovini.

Donošenje novog Zakona o radu otklonilo je, smatraju u Libeku, veliki broj problema u radnim i industrijskim odnosima, povećavajući nivo fleksibilnosti tržišta rada, ali je za dalji napredak na planu regulacije tržišta rada neophodno povećati dužinu trajanja ugovora na određeno vreme sa trenutnih 24 na 60 meseci.

Libek smatra i da je iz korena potrebno promeniti način određivanja minimalne zarade, i to uvođenjem automatske formule u odnosu na kretanje cena i medijalne zarade.

Libertarijanski klub se u izveštaju takođe založio za smanjenje broja i udela državnih banaka u bankarskom sektoru u Srbiji, povećanje transparentnosti procesa donošenja odluka u okviru Fonda za razvoj i poboljšanje propisa o stečaju da bi se unapredila naplata potraživanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.