Izvor: eKapija | Sreda, 28.12.2016.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vest

Turska i Azerbejdžan počinju izgradnju gasovoda TANAP - Svetska banka kreditira izgradnju sa 800 mil USD

Ilustracija (Foto: Reinhard Tiburzy/shutterstock.com)
Rukovodstvo Svetske banke odobrilo je kredit od po 400 mil USD Turskoj i Azerbejdžanu, odnosno ukupno 800 mil USD za projekat izgradnje gasovoda Trans Anadolian Pipelin - TANAP, na koji se nadovezuje i balkanska ruta gasovoda Trans Adriatic Pipeline - TAP, što je zajednički projekat Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, prenosi Manager.

Vlade Turske i Azerbejdžana dale su garancije za kredite koje će EBRD uplatiti turskoj kompaniji Botas na period od 24 godine, uz pet godina grejs perioda, i azerbejdžanskoj kompaniji SGC na period od 30 godina, uz takođe pet godina grejs perioda.

Zamenik šefa Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Cyril Muller izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će ta finansijska institucija učestvovati u realizaciji tako važnog projekta.

- Gasovod TANAP nije važan samo za Tursku i Azerbejdžan, već će doprineti ekonomskom razvoju celog regiona. Istovremeno, omogućiće razvoj trgovine. To je još jedan veliki korak ka jačanju energetske sigurnosti Turske i cele Evrope - kazao je Muller.

Generalni direktor projekta TANAP Saltuk Duzyol prošle nedelje je izjavio da je reč o megaprojektu vrednom ukupno 8,5 mlrd USD. Gasovod je dug 1.850 kilometara, a očekuje se da u junu 2018. počne isporuka plina ka Turskoj, a dve godine kasnije i ka Evropi.

TAP, koji je zajednički energetski projekat Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, naslanja se na plinski koridor TANAP, kojim bi se gas iz Azerbejdžana dopremao do Turske, a odatle dalje preko Grčke i Albanije po dnu Jadranskog mora do Italije i tržišta Zapadne Evrope.

Gasovod TAP, kapaciteta 10 milijardi kubika gasa, deo je Južnog koridora, kojim bi se smanjila zavisnost balkanskih država od ruskog gasa.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.