NavMenu

Stalne investicije donose rekordne rezultate kompaniji Agro plus iz Svetozar Miletića - U planu i biogasno postrojenje

Izvor: RTV Utorak, 27.12.2016. 17:33
Komentari
Podeli
(Foto: I love photo/shutterstock.com)
Od stečaja preko privatizacije do firme za primer, tako danas izgleda put poljoprivrednog preduzeća (PP) Svetozar Miletić, odnosno današnja kompanija Agro plus iz Svetozar Miletića kod Sombora.

Kada je 2006. godine PP Klas kupilo PP Svetozar Miletić sve je bilo devastirano i zapušteno. Zahvaljujući dobrom planiranju i domaćinskom odnosu uspeli su da, obrađujući sopstvenih 700 hektara i još toliko u zakupu, stvore ogledno preduzeće koje služi za primer u poljoprivrednoj proizvodnji. Navodnjavaju 200 hektara.

Ova godina je mogla biti jedna od rekordnih, ali oluja i grad desetkovali su prinose na 600 hektara. I pored toga bilo je parcela za primer, kaže Milomir Kusić, direktor proizvodnje.

- Ostvarili smo rezultate kod merkantilnog kukuruza 15 tona sirovog zrna, mada smo imali 5-6 tona gde je zahvatio grad. Imali smo i prinose od pet tona suncokreta - kaže Kusić.

Stalne investicije u nove mašine su, kažu u Agro plusu, put do rekordnih prinosa. U hangarima ove kompanije nema starih mašina. Silažni kombajn, univerzalni kombajni i traktori pripadaju poslednjoj generaciji mašina. Pored toga sagrađen je i slos kapaciteta 11.000 tona.

- Silosni kapaciteti su poslednjih godina udvostručeni sa 5.000 na 11.000 tona, upravo iz razloga kako bismo sve naše proizvode mogli da čuvamo i da čekamo najbolju cenu. Mi u firmi nemamo nijednu mašinu stariju od 2012. godine i jednostavno politika firme je takva da stalno ulažemo u opremu i infrastrukturu. Sve su to preduslovi za efikasan i dobar rad - kaže Srđan Miljanić, zamenik generalnog direktora Agro plus.

(Ilustracija) Na farmi je oko 300 umatičenih grla, od kojih je 200 muznih krava. Svu hranu proizvode na svojim njivama i ove godine su među rekorderima koji isporučuju mleko Somboledu. To je, kažu, postignuto zahvaljujući kvalitetnoj hrani i stručnom radu na farmi kojoj tek predstoji renoviranje.


- Dnevno isporučujemo oko 4.500 do 5.000 litara mleka u mlekaru Somboled. Proizvodnja po grlu je oko 8.500, mada imamo i grla koja daju više od 10.000 litara - kaže Zorica Nikšić, rukovodilac farme.

Unapređenje biljne proizvodnje i podizanje kvaliteta u proizvodnji mleka nisu jedini prioriteti kompanije Agro plus. Naredna godina biće godina investicija.

- Najbliža investicija je u biogasno postrojenje, koje predstavlja savršeni dodatak na firmu naše veličine, i imajući u vidu da imamo i biljnu proizvodnju i farmu krava, tako da tom sinergijom možemo da pravimo još bolje rezultate - kaže Miljanić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.