NavMenu

Najbolja srpska kobasica proizvodi se u Bačkoj

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2016. 14:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: yamix/shutterstock.com)Ilustracija
Najbolju srpsku barenu kobasicu proizvodi Bačka a.d, odlučio je stručni žiri prvog takmičenja u pravljenju kobasica od mesa sa domaćih farmi, koje je organizovala Privredna komora Srbije (PKS).

Žiri, koji je činio 21 stručnjak sa institucija koje se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, doneo je odluku da brend Najbolja srpska kobasica ponesu i proizvodi zemljoradničke zadruge Trlić i industrije mesa Gombit, navodi se u saopštenju PKS.

Cilj takmičenja bio je da se unapredi brend i konkurentnost domaćih proizvođača, a receptura je propisivala da kobasice sadrže 65-70% svinjskog mesa prve kategorije i oko 20-25% masnog tkiva.

Potpredsednik PKS Miroslav Miletić rekao je da učešće u takmičenju, kao i sticanje znaka Najbolja srpska kobasica, daje proizvodima domaće industrije mesa karakteristike brenda i da predstavlja rezultat poštovanja standarda koji primenjuju proizvođači u Srbiji.

- Njihova osnovna odlika je kvalitet prema zahtevima potrošača i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. Kao takav, proizvod je istovetnog kvaliteta bilo da se prodaje u zemlji u kojoj je nastao ili širom sveta - rekao je Miletić.

Ivan Nastasijević sa Instituta za higijenu i tehnologiju mesa rekao je da je došlo vreme da se, posle niza godina propadanja domaće industrije mesa i sankcija, ponovo na tržištu pojave dobri proizvodi sa nacionalnim prefiksom. On je dodao da, osim kvalitetnijih proizvoda, to omogućava i povezivanje industrije hrane sa turističkom ponudom Srbije i drugim aspektima privrednog razvoja zemlje.

Na takmičenju su učestvovale industrije mesa Topola, Neoplanta, Carnex, Yuhor, Zlatiborac, Gombit, Bačka a.d, zemljoradničke zadruge Trlić i Budućnost, samostalna ugostiteljsko trgovinska radnja Dukat iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Save Graorca iz Kovilja i Nenada Vojinovića iz Kuzmina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.