NavMenu

Srbija dobija 16 novih putničkih pristaništa u 2017. - Luke od velikog značaja i za turizam i za pretovar robe

Izvor: Dnevnik Nedelja, 25.12.2016. 16:24
Komentari
Podeli
(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
Luke su, posle autoputeva i aerodroma, najznačajnija infrastruktura jedne zemlje i tome u prilog govori podatak da je tokom ove godine u lukama u Srbiji pretovareno oko 9 miliona tona robe, od čega više od trećine čini šljunak, a slede ga žitarice i nafta.

Procena je da će dogodine pretovar biti veći od 10 miliona tona i taj skok je pokazatelj privrednog rasta u našoj zemlji i investicija u lučku infrastrukturu.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za upravljanje lukama u Srbiji Vuk Perović kaže da ne postoji bolji i jeftiniji način da se naša roba plasira na inostrano tržište od rečnog transporta i ističe da će Agencija u narednom periodu biti usmerena i otvorena za stvranje povoljnog poslovnog ambijenta i razvoj lučke infrastrukture.

Za 2017. godinu se planira proglašenje 16 novih putničkih pristaništa u Srbiji, pored postojeća tri pristaništa koja su u funkciji - Beograd, Novi Sad i Donji Milanovac.

- Stvorili smo uslove za razvoj putničkog saobraćaja u Srbiji, i kao rezultat toga, proglašena su pristaništa u Sremskim Karlovcima, Zemunu, Kladovu i Smederevu. Kada govorimo o Vojvodini, inicirani su postupci za lokacije u Beočinu, Kanjiži i Bečeju. Očekujemo da se do kraja 2017. godine proglasi većina putničkih pristaništa u Srbiji i raspišu javni pozivi za operatere - kaže Perović.

Plan Agencije je da se do 2025. godine poveća broj turista sa sadašnjih 80.000 na više od 130.000 godišnje, kao i da se broj pristajanja brodova podigne na 1.300 godišnje u odnosu na 900 koliko ih sada pristaje u Srbiji.

- Razvoj luka je i od izuzetne važnosti za podsticaj privrede, jer ne postoji jeftiniji i ekološki prihvatljiviji način da se naša roba plasira od rečnog transporta. Sem toga, kada se bude izgradila potrebna infrastruktura, a podsetiću da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija prošle godine uložilo oko 1 mil EUR u razvoj 6 putničkih pristaništa, bićemo u prilici da povežemo sve tačke odnosno pristaništa na severu Srbije. Na taj način učinićemo turističku ponudu znatno atraktivnijom, a tu pre svega mislim na povezivanje rečnog i vinskog turizma u Vojvodini - navodi Perović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.