NavMenu

U Srbiji manje od 50% mleka ekstra klase - Kvalitet najveći izazov za izlazak na evropsko tržište

Izvor: Tanjug Nedelja, 25.12.2016. 16:24
Komentari
Podeli
Na tržištu Srbije ni 50% mleka ne spada u "ekstra klasu" i kvalitet je jedan od najvećih izazova i zadataka u ovoj industriji budući da će taj procenat morati da bude stoprocentan kako se budemo približavali EU, ističu predstavnici tog sektora.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović kaže da je u Srbiji danas oko 40% mleka ekstra kvaliteta, a da je ostatak van potrebne zone kvalteta.

To, kako objašnjava, ne znači da ostalo mleko nije dobro, već da nije u takvoj zoni ektra kvaliteta i na tome se mora ozbiljnije poraditi.

Budimović ističe da su naši proizvodi koje izvozimo na strana tržišta zadovoljavajućeg kvaliteta i kao primer naveo feta sir koji se najviše izvozi na rusko tržište.

Predsednik UO Udruženja proizvođača mleka Ljubiša Jovanović rekao je da su najveći problemi sektora nekonkurentnost, kako što se tiče tehnologije, tako i znanja i svega drugog.

- U prethodnom periodu vodila se jako loša politika, sa izuzetkom poslednje dve, tri godine od kada imamo dobru saradnju sa vladom i praktično ti efekti su se već pokazali - istakao je Jovanović dodajući da se ne može tako brzo doći do rezultata "jer je stanje dugo bilo zapušteno".

- To je jedan dugotrajan proces i svaki poremećaj koji prekine razvoj, kasnije uzme znatno više vremena. Kvalitet je najveći izazov koji možemo da očekujemo kada sredimo stanje u sektoru - naveo je Jovanović.

Kako kaže, još uvek smo daleko od evropskog kvaliteta, a u Evropi ekstra klasa je jedina priznata klasa koja se proizvodi i otkupljuje.

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Predstavnici Centra za investicije Organizacije UN za hranu i poljoprivredu FAO nedavno su na kongresu mlekarstva održanom u Beogradu istakli da Srbija ima malo grla stoke na farmama kada je reč o malim proizvođačima - svega 2,8 krava po gazdinstvu.

Kod čak 95% malih proizvojača kvalitet mleka nije u skladu sa standardima EU, dok kod velikih 70% mleka zadovoljava standarde EU. Kod srednjih proizvođača, 62% mleka ima zadovoljavajući kvalitet.

Takođe su ukazali na to da mlekarska industrija u Srbiji prima 70% ukupne podrške u celom sektoru agrara, odnosno da taj sektor dobija veću finansijsku pomoć nego ratari ili drugi poljoprivredni proizvođači.

Oni ističu i da je u zemljama EU u proteklih pet godina opao nivo finansiranja mlekarske industrije i da je indeks cena u mlekarskoj industriji od prošle godine porastao za 23%.

Inače, predstavnici resornog ministarstva nedavno su najavili da će premije za mleko ostati sedam dinara za litar, a još se razmatra da li će ostati i zaštitne mere na uvoz mleka i mlečnih proizvoda. kako Srbiju ne bi "preplavilo" mleko iz EU.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.