Izvor: Danas | Nedelja, 25.12.2016.| 16:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

AIK, Komercijalna i Societe Generale kupuju Alpha banku?

AIK banka je postigla dogovor po kojem će preuzeti deo grčke Alpha banke. Kako prenosi Danas, čitav aranžman vezan za povlačenje te banke iz Srbije trebalo bi da uključi još i Komercijalnu banku i Societe Generale.

Prema ovim navodima, dogovor je da Komercijalna banka preuzme korporativni deo poslovanja Alphe, to jest privredni sektor, da Societe Generale uzme klijente iz segmenta stanovništva, dok će AIK banci prevashodno pripasti nekretnine kojih ima oko 50 širom Srbije.

Ponuda je finalizovana, a prema planu, čitava transakcija trebalo bi da bude završena do februara naredne godine. Pre toga je potrebno da kupci dobiju odobrenja Narodne banke Srbije, kao i Komisije za zaštitu konkurencije.

Povlačenje Alpha banke iz Srbije nije iznenađujuće, budući da je banka prošle godine zabeležila minus od preko 1,1 milijardu dinara, a i izveštaji za prvih devet meseci ove godine takođe pokazuju gubitak. To je samo nastavak negativnog trenda iz prethodnih godina, što se vidi iz toga što je krajem 2013. akumulirani gubitak banke bio čak 13,5 milijardi dinara.

Ovakva transakcija ima smisla i za tri kupca koji će "podeliti" banku. AIK, u vlasništvu Miodraga Kostića iz MK komerca, proširuje mrežu filijala i dobija druge vredne nekretnine pod povoljnijim uslovima nego da je slične objekte kupovao pojedinačno na tržištu.

Miodrag Kostić
Ovoj banci je to naročito značajno kako zbog trenutnog zamaha MK grupe u bankarskom sektoru (Kostić je u međuvremenu kupio i slovenačku Gorenjsku banku), tako verovatno i zbog šire lepeze poslova sa nekretninama kojima se bavi MK grupa.

Komercijalna banka preuzima privredni segment, što se naslanja na nedavnu izjavu predsednika Izvršnog odbora te banke Aleksandera Pikera da želi da banka širi svoje poslovanje.

U slučaju Societe Generale banke radi se o praktično preslikanom aranžmanu iz 2013. godine kada je ova banka preuzela klijente belgijske KBC iz segmenta stanovništva, dok je licencu tada uzeo Telenor, a KBC je napustio Srbiju.

Inače, mediji su još početkom avgusta prvi put pisali o tome da bi Miodrag Kostić mogao da postane novi vlasnik Alpha banke u Srbiji. Međutim, tada je grčka banka demantovala prodaju podružnice u Srbiji, dok je AIK banka sa dnevnog reda svoje skupštine skinula predlog odluke o kupovini domaće podružnice Alpha banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.