NavMenu

EPS kažnjen sa 330 miliona dinara zbog zloupotrebe dominantnog položaja - Kompanija odbacuje navode Komisije

Izvor: eKapija Nedelja, 25.12.2016. 16:25
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Elektroprivreda Srbije moraće da plati 330 miliona dinara jer je njeno preduzeće EPS Distribucija zloupotrebilo dominantni položaj na tržištu električne energije.

Savet Komisije za zaštitu konkurencije doneo je u četvrtak (22. decembra 2016. godine) rešenje kojim se utvrđuje da je Operator distributivnog sistema EPS Distribucija Beograd, kao jedini operator na tržištu distribucije električne energije Srbije zloupotrebio dominantan položaj. Kaznu od 330 miliona dinara dužan je da uplati u budžet Srbije, ali će morati i da izjednači uslove poslovanja na tržištu.

Komisija je utvrdila da je EPS Distribucija svoj dominantan položaj zloupotrebila tako što je pojedine komercijalne snabdevače električnom energijom, a posebno EPS Snabdevanje, stavilo u povoljniji položaj u odnosu na druge konkurente, prenosi Novosti.

Kako smatraju u Komisiji, EPS Distribucija je prilikom ugovaranja pristupa sistemu za distribuciju električne energije nametala obavezu deponovanja sredstava obezbeđenja svim komercijalnim snabdevačima, osim EPS Snabdevanju.

- Osim toga, EPS Distribucija je pravila razliku u pogledu iznosa sredstava obezbeđenja, jer je za neke korisnike sistema iznos računat na bazi mesečne, a za druge na bazi tromesečne vrednosti pružene usluge - piše u saopštenju Komisije.

Pri tome, gotovo svi komercijalni snabdevači električnom energijom, mogli su da vrše deponovanje sredstava obezbeđenja samo u jednoj poslovnoj banci, po izboru EPS Distribucije. EPS Snabdevanje imalo je, u kraćem vremenskom periodu, značajno duži rok za plaćanje dospelih obaveza, u odnosu na sve ostale komercijalne snabdevače. Sve ovo za posledicu ima povećanje cene električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače.

Dok je istraga oko zloupotrebe dominantnog položaja trajala, EPS Distribucija je izmenila sve problematične akte. U Komisiji za zaštitu konkurencije naglašavaju da su u EPS Distribuciji iskazali volju da u potpunosti otklone ponašanje na tržištu koje je dovelo do povrede konkurencije.

EPS Distribucija: Apsolutno netačni navod Komisije

Sa druge strane, EPS Distribucija saopštava da je "apsolutno netačan navod Komisije da sve navedene radnje za posledicu imaju povećanje cene koštanja električne energije kojom komercijalni snabdevači snabdevaju krajnje potrošače".

Naprotiv, dodaje se, "u slučaju da je EPS Distribucija raskinula postojeće ugovore sa EPS Snabdevanjem, posledice bi bile da bi skoro svi korisnici budžeta, dakle bolnice, porodilišta, škole, vrtići, u skladu sa zakonom, bili prebačeni u režim rezervnog snabdevanja, što bi u praksi značilo da bi plaćali oko 50% skuplju električnu energiju".

EPS Distribucija saopštava i da "nikada neće biti u službi bilo čijih tajkunskih interesa, već će uvek i isključivo raditi u službi interesa svoje države" i dodaje da isključivo zato što novac ide u budžet Srbije "neće podneti tužbu nadležnom sudu, već će postupiti po rešenju komisije i navedena sredstva uplatiti u budžet Republike Srbije".
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.