Izvor: Politika | Petak, 23.12.2016.| 11:32
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počinje rekonstrukcija kasarne Deligrad u Aleksincu - Smeštaj za migrante ili žandarmeriju

(Foto: Rafal Olkis/shutterstock.com)
Narednih dana planira se početak rekonstrukcije objekata i prostora nekadašnje vojničke kasarne Deligrad u Aleksincu. Za sada se jedino zna da će ovaj veliki vojni objekat, koji je u poslednjoj deceniji bio potpuno prazan i nije korišćen, biti rekonstruisan sredstvima iz donacije vlade Danske, kao i da se radi o značajnom iznosu..

Nezvanično se govori da će se rekonstrukcija celog kompleksa, koji se prostire čak na oko 20 hektara površine i u kojem je veliki broj objekata koji su nekada korišćeni za rad, smeštaj, obuku i boravak vojnika, kao i radno-kancelarijski prostor, velika kuhinja sa restoranom i drugo, realizovati u okviru priprema za osnivanje većeg prihvatnog centra za izbeglice – zavisno od daljih događaja u vezi sa migrantskom krizom.

U isto vreme sve više se priča da će u aleksinačku kasarnu biti preseljen i stacioniran niški Odred žandarmerije. Ovaj jedinica MUP-a već godinama očekuje da bude premeštena u adekvatniji prostor – sada je na lokaciji i u objektima nekadašnjeg preduzeća za teretni saobraćaj Srbijatrans u Nišu.

Kasarna Deligrad je u vlasništvu Ministarstva odbrane i svojevremeno je bilo reči da će biti prodata ili data u zamenu za stanove za potrebe vojske. Opština Aleksinac bila je zainteresovana za ceo kompleks zgrada na čak 18,5 hektara površine na samom ulazu u grad, preko puta autobuske stanice i izletišta Brđanka, i pored aleksinačke industrijske zone u gradskom naselju Kukiš na levoj obali reke Moravice.

Kako je Politici rekao predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, u ovoj lokalnoj samoupravi se odustalo od te namere najviše zbog cene od 2,2 mil EUR koju je odredilo Ministarstvo odbrane.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.