NavMenu

Buđenje rudarstva u Srbiji - Mineco 2017. otvara rudnik olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada

Izvor: eKapija Petak, 23.12.2016. 11:20
Komentari
Podeli
Naredna godina će biti godina geologa, a vreme rudara dolazi. Namera Vlade Srbije da se 3 - 5% budućeg BDP-a generiše iz rudarskog sektora je ostvariva, ali će realizacija trajati duže nego što je mandat jedne vlade. Jedan broj napuštenih rudnika će biti ponovo otvoren, neki relativno brzo, ali je za nove velike projekte potrebno vreme da bi se doveli na nivo proizvodnje. Međutim, čak i pre nego što Vlada počne da ubire rudne rente, stotine miliona dolarskih investicija će biti sliveno u srpsku privredu, naveo je Dominik Roberts, direktor operacija u kompaniji Mineco Ltd, koja se bavi trgovinom obojenim metalima i rudnim koncentratima, metalurgijom, investiranjem u rudarstvo i geološkim istraživanjima.

Britanska kompanija Mineco Limited zadovoljna je rezultatima postignutim u Srbiji i u regionu Zapadnog Balkana u 2016. godini, s obzirom na to da su u potpunosti ispunjeni planovi proizvodnje u rudnicima olova i cinka u kojima posluje samostalno ili sa partnerima, kao i da su u završnoj fazi pripreme za otvaranje rudnika Bosil-Metal kod Bosilegrada i rudnika Olovo kod Olova u BiH, navedeno je juče (22. decembra 2016. godine) na konferenciji za medije u Beogradu.

- Mineco je u 2016. ostvario rast i napredak u svim segmentima poslovanja, a pre svega u razvoju novih projekata. Zahvaljujući uspešnom radu postojećih aktivnih rudnika, kapaciteti Mineco Grupe su mogli da se maksimalno usmere na ostvarenje razvojnih ciljeva sistema. Osim redovnih ulaganja radi unapređenja i održavanja proizvodnje u njihovim oknima i pogonima, milionska sredstva su takođe uložena na pripremu za puštanje u rad probne proizvodnje u Bosilegradu i Olovu, a otpočeti su geološko-istraživački radovi nedaleko od Foče u Republici Srpskoj radi overe rudnih rezervi olova i cinka – navode u komapniji.

Paralelno, celokupan projekat izgradnje male hidroelektrane na reci Drinjača (pritoka Drine) u Republici Srpskoj je uspešno završen i građevinski radovi će krenuti početkom 2017. godine, kada klimatski uslovi postanu povoljni. Vrednost projekta MHE "Medoš One", instalisane snage od 4,71 MW i godišnjom proizvodnjom od 18 miliona kWh je blizu 10 mil EUR, a priključenje na mrežu je planirano za prvo polugodište 2018. godine. Time se privredna delatnost Mineco Grupe proširuje na polje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije.

- U rudniku olova, cinka i bakra Bosil-Metal kod Bosilegrada se privodi kraju priprema pilot postrojenja u sklopu testiranja tehnologije proizvodnje. U najkraćem roku se očekuju konačna odobrenja nadležnih organa, što znači da je do zvaničnog početka rada ovog rudnika ostalo još svega nekoliko meseci. Prikupljena tehnološka iskustva će se koristiti za projektovanje pogona za komercijalnu preradu rude - rekao je direktor Mineco Limited Bojan Popović i dodao da je do sada zaposleno oko 70, a pri punoj proizvodnji se očekuje da će u njemu raditi do 300 ljudi.

Tokom 2016. su ulaganja nastavljena povećanim tempom čime se ukupna investicija u rudnik Bosil-Metal podigla na 13,5 mil USD. Kada bude spreman, to će biti prvi rudnik u Srbiji sa podzemnom eksploatacijom koji je kompletno izgrađen i osposobljen za rad u poslednjih 40 godina. Svi aspekti funkcionisanja Bosil-Metala, kako kažu u kompaniji Mineco, će biti u skladu sa najvišim standardima bezbednosti na radu, zaštite životne sredine, kontrole kvaliteta proizvodnje i drugih. Očekuje se da taj rudnik, kao i ostali u kojima posluje Mineco, bude nosilac razvoja privrede na teritoriji opštine Bosilegrad koja se trenutno nalazi na najnižem stepenu ekonomskog razvoja u Republici Srbiji.

Dva aktivna rudnika olova i cinka u Srbiji, Rudnik kod Gornjeg Milanovca i Veliki Majdan kod Ljubovije, u kojima Mineco radi sa partnerima, zabeležili su takođe odlične rezultate ove godine.

Rudnik Veliki Majdan, koga je Agencija za privatizaciju Srbije proglasila za primer uspešnog preuzimanja iz stečaja, nastavio je da uspešno posluje i ove godine. Paralelno sa rudarsko-istraživačkim aktivnostima radi dokazivanja novih rudnih rezervi, ovaj najveći privredni subjekat u opštini Ljubovija je u velikoj meri učestovao na svim poljima razvoja projekta Bosil-Metal u okviru poslovno-tehničke saradnje. Plan za iduću godinu uključuje geološka istraživanja na dve nove lokacije i pomoć opštini u izgradnji lokalnog puta. Zaposlenje u ovom rudniku je našlo oko 300 žitelja ove opštine, a tokom 2017. je u planu da se ovaj broj uveća za 5-10%.

Nakon četiri godine razvoja projekta i pripreme podzemnih objekata, rudnik Geomet kod Olova u BiH takođe će biti otvoren početkom 2017. godine gde će se obavljati eksploatacija rude ceruzita (oksidna forma olova). Ovaj rudnik, u koji je Mineco investirao više od milion dolara samo poslednjih 12 meseci, zapošljavaće do 200 ljudi kada bude u radio u punom kapacitetu. To će biti prvi izgrađeni rudnik sa podzemnom eksploatacijom u BiH posle 30 godina.

Mineco u Republici Srpskoj uspešno posluje sa svojim partnerima i kroz rudnik Gross kod Srebrenice, koji je najveći i najuspešniji privredni subjekat toga kraja. Kao najveći rudnik u Mineco Grupi, Gross u ovom trenutku pruža zaposlenje za 527 ljudi.

Očekujući kontinuitet uspešnog poslovanja i u narednoj godini, Mineco će nastaviti započeti investicioni ciklus u nameri da zadrži status Grupe kao najznačajnijeg direktnog investitora u rudarstvo regiona zapadnog Balkana iz privatnog sektora. U prilog tome ide podatak da od 2004. ukupna ulaganja članica Mineco Grupe u regionu premašuju 64 mil USD.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.