NavMenu

Budžet javnih nabavki za "Univerzijadu 2009" težak 2 milijarde dinara

Izvor: Danas Četvrtak, 03.04.2008. 09:00
Komentari
Podeli

Predstavnici preduzeća "Univerzijada 2009" predstavili su juče ( 2. april 2008. godine) u Privrednoj komori Srbije plan javnih nabavki u 2008. godini za potrebe te manifestacije. Tom prilikom ocenjeno je da bi budžet nabavki od gotovo dve milijarde dinara mogao da bude izuzetna prilika za domaće privrednike da daju doprinos organizaciji Univerzijade, kao i da na tom poslu zarade.

Skupu u PKS prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić koji je izjavio da će na "Univerzijadi" učestvovati više od 12.000 studenata sportista iz 120 zemalja i očekuje se poseta oko 50.000 gledalaca. On je podsetio da su vlade Srbije i Beograda ove godine izdvojile 2,6 milijardi dinara za organizaciju, a očekuje se da će sledeće godine biti izdvojeno oko pet milijardi dinara.

- Ovaj budžet je istovremeno velika šansa za našu privredu. Samo za ovu godinu biće sprovedene javne nabavke u vrednosti od dve milijarde dinara. Zakon o javnim nabavkama daje određene povlastice domaćim ponuđačima i očekujemo da ogroman deo tog kolača ostane našoj privedi. Tri sektora će imati naročitu važnost. Prvi sektor je građevinarstvo gde će ove godine biti sprovedene nabavke u vrednosti od 610 miliona dinara. U oblasti tekstilne industrije nabavke za opremanje učesnika "Univerzijade" vredeće 4,1 mil EUR, a u drugom kvartalu ove godine biće raspisan tender vredan 200 miliona dinara. Na kraju, industrija nameštaja može da očekuje nabavke u vrednosti od 274 miliona dinara. Posla će biti i za firme aktivne u domenu informacionih tehnologija, prehrambene industrije, marketinga... - rekao je Đelić.

Generalni direktor preduzeća "Univerzijada 2009" Siniša Jasnić podsetio je da će tokom tog sportskog događaja biti angažovano 15.000 volontera od čega 3.000 iz inostranstva, u preduzeću "Univerzijada" biće zaposleno oko 1.300 radnika, a o celokupnoj organizaciji brinuće oko 60.000 ljudi.

- Očekujemo da ćemo od smeštaja učesnika zaraditi sedam miliona dolara, nekoliko desetina miliona od prodaje TV prava i isto toliko od raznih sadržaja koje ćemo ponuditi. Procena je da će troškovi iznositi 114 mil EUR, a da je realno očekivati da će prihodi od Univerzijade biti više od 200 mil EUR - rekao je Jasnić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.