NavMenu

ANTIĆ: Ne očekuju se problemi u snabdevanju Srbije gasom tokom zime

Izvor: Tanjug Četvrtak, 22.12.2016. 13:53
Komentari
Podeli
Aleksandar Antić (Foto: Mc.rs)Aleksandar Antić
Ne očekuje se da će Srbija tokom zime imati problema sa snabdevanjem gasom, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, i dodao da su, ipak, pripremljeni scenariji za eventualne nepredviđene situacije.

On je na stručnoj konferenciji Energetska sigurnost, koju je organizovala Elektroprivreda Srbije (EPS) i portal Balkanmagazin, a pod pokroviteljstvom Ministarstva energetike, kazao da u skladištu gasa u Banatskom Dvoru trenutno ima 412 miliona kubnih metara uskladištenog gasa i da su obezbeđene rezerve ostalih energenata kako bi njima mogla da se izvrši supstitucija gasa ukoliko bude potrebe.

- Pitanje snabdevanja gasom u Srbiji je najosetljivije u sistemu energetske stabilnosti, jer imamo jedan pravac snabdevanja iz Mađarske. Pred svaku zimu imamo tenzije oko toga, ali ja duboko verujem da će snabdevanje tim energentom biti stabilno - rekao je Antić.

Prema njegovim ocenama, snabdevanje gasom u predstojećem zimskom periodu biće rešeno u "trouglu Rusija-Ukrajina-Evropska komisija", jer je interes jednih da prodaju, drugih da transportuju, a Evrope sigurno snabdevanje.

Antić je naveo da su u toku finalni razgovori sa Gazpromom o proširenju skladišta Banatski dvor, čiji je trenutno kapacitet 450 miliona metara kubnih i da on očekuje da će u narednim nedeljama biti doneta odluka kako će se raditi proširenje.

On je podsetio da je skladište Banatski dvor 51% u vlasništvu Gazproma, a 49% u vlasništvu Srbijagasa i da je u tom odnosu trenutna popunjenost tog skladišta, odnosno da je oko 220 miliona kubnih metara gasa u ruskom vlasništvu. Godišnja taksa za skladištenje, kako je naveo, je oko 30 USD za 1.000 kubnih metara, pa su procene da su godišnji prihodi Banatskog dvora oko 13 mil USD.

Antić je dodao i da je nesporno da je ruski gas budućnost snabdevanja Evrope, ali je potrebno da Srbija ima i neke druge "alternative i ventile".

- Srbija je imala diskutabilnu odluku da svoju energetsku stabilnost oko gasa definiše jednim projektom, i ja nemam problem da to kažem. U budućnosti ne sme više biti zaljubljivanja u jedan projekat, a ostalima nalaziti mane. Naš posao je da izgradimo nove interkonekcije sa Bugarskom, Rumunijom, ispratimo Grčku, jer je u interesu naše dece da nešto napravimo - rekao je Antić.

On je dodao da je interkonekcija sa Bugarskom potpuno izvesna i da se očekuje da će memorandum o tome vrlo brzo biti potpisan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.