NavMenu

Opština spremna da izgradi halu od 20.000 m2 - Konačna odluka kompanije Delphi o ulaganjima u Paraćinu u januaru 2017.

Izvor: Beta Četvrtak, 22.12.2016. 15:53
Komentari
Podeli
(Foto: TADDEUS/shutterstock.com)
Kompanija Delphi Packard uputila je dopis opštini Paraćin u kojem traži da obrazloži mogućnost finansiranja izgradnje većeg objekta nego što su ranije planirali, sa više zaposlenih. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović objasnio je da je prvo bilo reči o fabrici površine oko 15.600 kvadrata i 1.500 radnika, a sada se razmatra mogućnost izgradnje objekta od 20.000 kvadrata i 2.400 zaposlenih.

Opština je naime ranije izrazila spremnost da za američkog investitora izgradi proizvodnu halu u industrijskoj zoni Zmič, koja bi najverovatnije bila data u zakup. Kompanija Delphi, koja se bavi proizvodnjom električne i elektronske opreme za vozila, već ima fabriku u Novom Sadu.

- Skoro godinu dana razgovaramo sa kompanijom Delphi i imali smo mnogo sastanaka. Sada sledi procena tačnog iznosa investicije, određivanje poslovne banke koja može da prati takvu investiciju i razgovor sa Razvojnom agencijom Srbije, oko državnih subvencija. Onda bi trebalo da usledi konačna odluka kompanije Delphi hoće li da gradi objekat pod tim uslovima u Paraćinu ili ne - rekao je Paunović.

- Mi smo počeli sa izgradnjom infrastrukture za taj deo Industrijske zone. Gradimo ulice, napravili smo jedan dalekovod, a sada ćemo dodati još jedan zbog većeg kapaciteta fabrike - dodao je.


Predsednik paraćinske opštine navodi da bi Delphi tokom januara trebalo da donese konačnu odluku kako bi se tokom 2017. godine gradila fabrika, jer u dopisu piše da bi trebalo da počnu sa proizvodnjom u prvom kvartalu 2018.

- Izgradnja objekata bi koštala oko deset miliona evra. To je puno ali objekat bi se otplatio kroz zakup. To ne bi trebalo da bude posebno opterećenje za budžet opštine jer uzimamo kredit na duži vremenski period. Naš interes je da zaposlimo što veći broj radnika. Opština bi prihodovala i od zakupa objekta i od poreza na zarade radnika - objasnio je Paunović.

On je kazao da će opština Paraćin izaći u susret i uraditi sve što se od nje traži.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.