NavMenu

Investicioni potencijali jugoistočne Evrope na jednom mestu - Predstavljena jedinstvena onlajn platforma za informisanje privrede

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2016. 13:02
Komentari
Podeli
Sa foruma BFC SEE 2020Sa foruma BFC SEE 2020
Investitori koji žele da ulože u region jugoistočne Evrope od 2017. godine imaće sve relevantne informacije o gradovima i opštinama po meri privrede na jednom mestu - na jedinstvenoj onlajn platformi koju razvija Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje na čelu sa NALED-om, uz podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC).

Platforma je predstavljena danas na forumu "BFC SEE 2020 – standard poslovnog okruženja u jugoistočnoj Evropi", u prisustvu predstavnika institucija i poslovne zajednice Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Srbije koje sprovode Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE).

Kako je saopštio NALED, u procesu donošenja odluke o ulaganju privatni sektor će imati pristup opštinskim podacima, kontaktima, informacijama o uslovima poslovanja, različitim bazama podataka i promotivnim materijalima. Novi IT alat omogućiće im da porede uslove za investiranje i rangiraju opštine koje poseduju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju u pet država.

- Osim investitora, platforma je namenjena i opštinama. Lokalne samouprave koje su prošle proces sertifikacije imaće priliku da dalje jačaju kapacitete kroz razmenu podataka i dobrih praksi, dok će one koje žele da steknu pečat kvaliteta poslovnog okruženja sve procedure za sticanje certifikata moći da prođu potpuno elektronski. Korist će imati i državne institucije kao dodatni izvor informacija za kreiranje podsticajnih mera na lokalnom i nacionalnom nivou – izjavio je Nebojša Zelenović, član Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Šapca.


BFC SEE predstavlja jedinstveni program za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje gradovi i opštine nude kompanijama. Lokalne samouprave dobijaju jasne smernice kako da kreiraju dobro poslovno okruženje i uvedu međunarodno priznate standarde efikasne i transparentne lokalne administracije.

Regionalni sertifikat do sada je steklo 28 lokalnih samouprava iz pet zemalja, dok je još 60 u postupku sertifikacije. U poslednje tri godine one su privukle više od milijardu evra investicija, u proseku i do tri puta više u odnosu na opštine bez sertifikata, navedeno je u saopštenju.

Program BFC SEE sprovodi Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje koju čini 20 institucija iz pet zemalja. Realizaciju programa podržao je GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.07.2024.  |  Građevina

Surčin modernizuje prigradska naselja - U planu bolja iskorišćenost potencijala Save, povećanje smeštajnih kapaciteta, zaustavljanje bespravne gradnje...

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid za potrebe izrade Prostornog plana dela gradske opštine Surčin. Kako se navodi u dokumentu, Prostorni plan se radi na inicijativu opštine Surčin u cilju preispitivanja važećeg Prostornog plana za deo gradske opštine Surčin. Prostorni plan obuhvata teritoriju Surčina izvan granice obuhvata Generalnog urbanističkog plana Beograda, površine oko 206,5 km2 (20.656

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.