NavMenu

Završeni svi radovi na pruzi Beograd-Pančevo - Otvaranje polovinom 2017. godine

Izvor: Tanjug Sreda, 21.12.2016. 15:41
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Završeni su svi radovi na modernizaciji pruge Beograd - Pančevo i gradnji pratećih infrastrukturnih objekata, a prvi zamenik direktora kompanije RŽD International u Srbiji Mansurbek Sultanov rekao je danas da će brzina vozova biti povećana sa oko 50 na 120 km na sat.

- Danas je počela da radi eksterna komisija za tehnički prijem radova na deonici Beograd - Pančevo, što je neophodno za dobijanje upotrebne dozvole. Završili smo potpuno sve ugovorene radove, kao i one dodatne - rekao je Sultanov Tanjugu.

Projekat je finansiran sredstvima ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica. Vrednost investicije na pruzi Beograd - Pančevo je 91 mil USD, od čega je oko 78 obezbeđeno iz kredita, a 13 mil USD iz budžeta Srbije (15%).

- Taj projekat je obuhvatio rekonstrukciju i modernizaciju postojećeg koloseka i izgradnju potpuno novog koloseka i vraćanje na projektovanu brzinu od 120 kilometara na sat - istakao je Sultanov.
On je rekao da su vozovi na starom koloseku mogli da saobraćaju od 40 do 60 kilometara na sat, dok će sada moći da idu brzinom od 120 kilometara na sat na oba koloseka.

Sultanov kaže da su na osnovnim radovima uštedeli skoro 6 mil USD, što je iskorišćeno za srpsku železničku infrastrukturu.

Izgrađena su tri mosta, od kojih je potpuno novi most preko reke Tamiš dug oko 240m, dva natputnjaka na Zrenjaninskom putu, stajalište Sebeš, stanice Ovča i Krnjača i drugi objekti.

Sultanov je rekao Tanjugu da su srpske firme učestvovale u više od 50% radova na realizaciji tog projekta, iako je ugovorom predviđeno manje učešće (30%).


On je dodao da su učestvovale domaće firme ZGOP, Energoprojekt - niskogradnja, Gemaks i druge.

- Najveći problem su bili nepredviđeni i dodatni radovi zbog zemljišta, ali i greške u projektnoj dokumentaciji. Ipak, sve je bilo rešeno na vreme - naveo je Sultanov.

On je kazao da ne očekuje neko odugovlačenje oko otvaranja te pruge za saobraćaj, pošto papirološki treba još oko mesec dana, a oko tri meseca za probni rad.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.