NavMenu

Suficit budžeta Srbije 37,4 milijarde dinara na kraju novembra 2016. godine

Izvor: Tanjug Sreda, 21.12.2016. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Borislav Bajkic/shutterstock.com)Ilustracija
Budžet Republike Srbije na kraju novembra 2016. godine bio je u suficitu od 37,4 milijarde dinara, a kad se uračunaju i projektni zajmovi višak u državnoj kasi je iznosio 15,4 milijarde, objavilo je danas (21. decembra 2016) Ministarstvo finansija.

Kapitalni rashodi finansirani iz projektnih zajmova veći su za 7,1 milijardi dinara u odnosu na isti period prethodne godine.

U novembru su prihodi budžeta iznosili 87,9 milijardi dinara, a rashodi 84,8 milijardi, tako je suficit bio 3,1 milijardu dinara.

Poreski prihodi republičkog budžeta u novembru iznosili su 76,9 milijardi dinara i jednaki su poreskim prihodima iz oktobra. Najveći prihod, kao i obično, bio je po osnovu PDV i iznosio je 40,9 milijardi dinara, a prihod po osnovu akciza 22,9 milijardi dinara. Neporeski prihodi iznosili su 10,5 milijardi dinara, pri čemu je po osnovu dividendi i dobiti uplaćeno 900 miliona, a od donacija 400 miliona dinara.

Na rashodnoj strani budžeta najznačajnija stavka su bili transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, a odstupanje u odnosu na prethodne mesece prouzrokovano je isplatom bonusa penzionerima u pojedinačnom iznosu od 5.000 dinara, navelo je Ministarstvo finansija.

Na isplatu plata zaposlenima utrošeno je 18,5 milijardi dinara.

Na nivou opšte države na kraju novembra zabeležen je deficit u iznosu od 6,8 milijardi dinara. Planirani deficit u okviru Programa sa MMF u tom periodu iznosio je 131 milijardu dinara.

- Mnogo bolji rezultat ostvaren je na prihodnoj strani, boljom naplatom poreskih prihoda (PDV, akcize, doprinosi, porez na dobit), ali i većom uplatom jednokratnih neporeskih prihoda od očekivane - objasnilo je Ministarstvo finansija.

Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije, u najvećoj meri finansiraju se iz kredita namenjenih izgradnji putne infrastrukture i njihov ukupan deficit iznosio je 28,3 milijardi dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.