NavMenu

Osećaj za lepo i kvalitet iznad svega - Šta povezuje industriju keramike Srbije i Italije?

Izvor: eKapija Utorak, 27.12.2016. 15:56
Komentari
Podeli
(Foto: Elena Elisseeva/shutterstock.com)
Italijanska keramika danas se koristi širom sveta i zahvaljujući savremenim rešenjima u poslovanju postala je nezaobilazni deo značajnih arhitektonskih projekata. Ono čime se predstavnici ovog sektora u Italiji mogu pohvaliti pored tradicionalno izraženog osećaja za lepo, su i "suočavanje" sa tehnološkim inovacijama, kako u procesu proizvodnje i praćenju trendova u toj oblasti, tako u poslednje vreme sve više i brizi o životnoj sredini, odnosno ekološkoj održivosti.

Vodi se računa o potrošnji sirovina, odnosno Italijani nastoje da upotrebljavaju materijale i aplikacije koje omogućavaju i uštedu energije. Imajuči u vidu kako je tekla "evolucija" italijanske keramike od najstarijih vremena do danas dolazi se do zaključka da je osnovno i najvažnije na šta se danas svi oslanjaju i rukovode - kvalitet. Sve to doprinosi činjenici da se 80% proizvodnje u tom sektoru na godišnjem nivou izveze širom sveta.

Italijani su neprikosnoveni kada su u pitanju sirovine, boje, proizvodna oprema, dekor, kažu predstavnici industrije keramike u Srbiji koji sarađuju sa partnerima iz Italije.

- Usavršili su tehnologiju do perfekcije i logično je da svaka moderna fabrika koja nudi kvalitetan proizvod modernog dizajna želi upravo italijansku opremu u svom proizvodnom pogonu - kaže Jovana Nikčević, pr menadžer kompanije Keramika Kanjiža.

Kako ističe, to je bio i ostao jedini kriterijum za tu kompaniju. U Keramici Kanjiža planiraju da nastupe i na najvećem evropskom sajmu keramike CERSAI u Bolonji. Najpre će poraditi na modernizaciji i opremanju proizvodnog pogona, a na sajmu u Italiji će nastupiti 2018. godine kada će se i ceo proces modernizacije i investicija u tom preduzeću završiti.

Aleksandar Jovanović, direktor marketinga u kompaniji Zorka-Keramika, takođe, kaže da već godinama uspešno sarađuju sa partnerima iz Italije i rade na razvoju kolekcija i plasmanu keramičkih pločica na to tržište.

- Italijanske kolege su veoma profesionalne sa izaženim osećajem za lepotu i trendove što je značajno za našu saradnju u odabiru prave ponude za tržište i kreativnim naporima koje ulaže naš razvoj i marketing. U Italiji se nalaze i kompanije od kojih uvozimo deo sirovina koji je potreban i opremu kojom osavremenjavamo i podižemo naše kapacitete - objašnjava Aleksandar Jovanović.

Zorka-Keramika u svojoj ponudi ima kolekciju pločica inspirisanih Italijom, a to je upravo zbog toga što je, kako kažu, Italija zemlja inspiracije vekovima, kako za umetnike, dizajnere ali i poslovne ljude.
- Prodaja u Italiji je dobra i iz godine u godinu značajno povećavamo prodaju i uopšte prisustvo na tom tržištu, hvale se u toj kompaniji.

Novim tehnologijama i dizajnom koji spremaju za 2017. očekuju još značajniji prodor i mogućnost daljeg razvoja partnerstava. Saradnju nastavljaju i dalje posebno kroz uvođenje novih tehnoloških rešenja koje "srpske" pločice čine kvalitetnim i u skladu sa potrebama tržišta kada su u pitanju dimenzije i performanse.

- Dizajn ostaje ključni aspekt saradnje sa kolegama iz Italije jer svi trendovi upravo dolaze iz mesta Sossuolo gde posluje više od 200 fabrika i preko 50 dizajn studija. Planovi Zorka-Keramike su uvek ambiciozni i u narednim godinama očekujemo značajno povećanje izvoza i uspešnu saradnju sa našim partnerima u distribuciji - poručuje Jovanović.

Jovana NikčevićJovana Nikčević
Inače, ove godine kompanija Keramika Kanjiža je postala praktično jedini domaći proizvođač keramičkih pločica koji je stoprocentno digitalizovao proces proizvodnje.

To, kako ističu u firmi podrazumeva još veći kvalitet proizvoda, šire mogućnosti u razvijanju dizajna, kreiranje limitiranih serija pločica personalizacijom na zahtev kupca.

To takođe znači i da mogu da se u okviru postojećih serija prilagođavaju različitim tržištima.

- U 2016. godini kompanija je proizvela i prodala 2,5 miliona m2 što je rekord od kako fabrika postoji. Gotovo 50% je izvoz u zemlje regiona i Evropske unije. Nakon ovako uspešne godine, neće biti ni malo lako nadmašiti je - ističe Jovana Nikčević.

U naredne dve godine planirane su velike investicije u modernizaciju i opremanje proizvodnog pogona, u vrednosti od oko 8 mil EUR.

Planirano je povećanje proizvodnih kapaciteta, a nakon toga uslediće i faza uvođenja novih presa kao i velikih formata pločica.

Nikčević međutim upozorava na to da je položaj domaćih proizvoda i dalje veoma loš.

Kao primer navodi da i dalje u Srbiju ulazi keramika veoma lošeg kvaliteta pa ta kompanija nastoji da edukuje potrošače na koji način da razlikuju kvalitetan proizvod od nekvalitetnog.


Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Zamah industrije" možete pročitati OVDE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.