NavMenu

Besplatne pneumokokne vakcine čekaju pravilnik imunizacije - Roditelji i dalje kupuju cepivo

Izvor: Politika Sreda, 21.12.2016. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Novim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u martu ove godine, predviđeno je uvođenje pneumokokne vakcine u kalendar vakcinacije.

Zahvaljujući ovom cepivu, koje bi dobili besplatno, mališani bi bili zaštićeni od teških formi pneumokokne bolesti, upale pluća, menignitisa, sepse. Ali da bi propis mogao da se sprovede u delo, neophodno je da se usvoji pravilnik i program imunizacije, kojim bi se omogućila nabavka vakcina i počela što pre vakcinacija. Dok se to ne dogodi, roditelji moraju da kupuju ovu vakcinu za decu.

Stručnjaci objašnjavaju da bi neusvajanje pravilnika u narednom periodu dovelo do pomeranja nabavke i da država možda ne bi uspela da nabavi vakcine na vreme jer njihova proizvodnja traje traje 18 nedelja, a prave je samo dva svetska proizvođača.

Ipak, iz Ministarstva zdravlja stižu ohrabrujuće vesti.

- Građani ne treba da brinu, jer će pravilnik biti usvojen do kraja godine. Samim tim, ispoštovaćemo rokove oko nabavke svih neophodnih vakcina - kažu u Ministarstvu zdravlja.

Pneumokokne bolest je vodeći uzrok ozbiljnih oboljenja kod dece i odraslih u celom svetu i obuhvata pojavu infekcije čiji je uzročnik bakterija pneumkok, objašnjava dr Radmila Kosić, pedijatar Doma zdravlja Zvezdara.

- Ova vakcina znatno smanjuje broj upala ušiju kod dece, što je značajno jer mališani od pete godine često imaju problema sa ovim upalama. Najbolje je da deca sa dva meseca dobiju vakcinu u tri doze, a da se revakcina obavi u drugoj godini mališana. Uvođenje ove vakcine u obavezni kalendar vakcinacije je u skladu sa pravilnicima drugih zemalja. Novim propisima pneumokokna vakcina će biti obavezna za svu novorođenu decu, od trenutka kada zakon stupi na snagu - naglašava dr Kosić.


Svetska zdravstvan organizacija procenjuje da više od milion i po ljudi godišnje umre od pneumokokne bolesti. U najvećem riziku su deca mlađa od pet godina, odrasli stariji od 65 godina i hronični bolesnici. Svaka bolest koja je izazvana bakterijom penumokok zahteva antibiotsku terapiju i medicinski nadzor, a posebno izazvane pneumokokne bolesti koje imaju težak klinički tok, ostavljaju trajne posledice po zdravlje i u velikom procentu se završavaju smrtnim ishodom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.