NavMenu

Odluka o prelevmanima na mleko do 26. decembra - O prodaji poljoprivrednog zemljišta strancima u drugom kvartalu 2017.

Izvor: eKapija Utorak, 20.12.2016. 15:55
Komentari
Podeli
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas da će do kraja godine biti zaposleno još 50 ljudi u Upravi za agrarna plaćanja, čime Srbija ispunjava uslove za akreditaciju za IPARD fondove.

- U aprilu ili maju 2017. očekujemo posetu Evropske komisije, a već u septembru raspisivanje prvih konkursa za poljoprivredne proizvođače i prerađivače - rekao je Nedimović i najavio da ministarstvo za 45 dana planira novi susret sa novinarima u novoj zgradi Uprave za agrarna plaćanja.

- Odredili smo objekat, ostaju još sitna prilagođavanja i početkom rada Uprave u ovom prostoru praktično dovršavamo ispunjavanje preostalih uslova za akreditaciju za IPARD fondove - istakao je ministar.

Na prvoj zvaničnoj konferenciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, govoreći o planovima za 2017. godinu, Branislav Nedimović je izjavio da je težnja Srbije postizanje evropskih standarda u agraru. On je istakao da za ostvarenje tog cilja postoji puna podrška svih, što potvrđuje i budžet ministarstva za narednu godinu koji je za 8,2% veći od ovogodišnjeg, odnosno za 3,32 milijarde dinara.

Savetnik ministra poljoprivrede Radivoj Nadlački najavio je da je u budžetu za 2017. godinu opredeljeno više sredstava za mere direktnog plaćanja i povećanje konkurentnosti, kao i da je uvedena nova mera podsticaja za rast stočnog fonda - za uzgoj teladi za tov - kako bismo povećali izvoz junećeg mesa. Naime, od 400.000 krava u Srbiji trenutno je umatičena samo polovina - 200.000.

On je istakao da su za narednu godinu planirani i startap krediti za mlade poljoprivrednike, do 40 godina starosti, koji će iznositi maksimalno 10.000 EUR, od čega će 75% dobiti odmah, kao predfinansiranje.

Branislav NedimovićBranislav Nedimović
Ministar Nedimović se osvrnuo i na značaj poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, kao izuzetno vrednog resursa koji bi trebalo zaštititi od nekontrolisane prodaje.

- U drugom kvartalu 2017. donećemo odluku o pravnim mehanizmima u vezi sa ukidanjem zabrane prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima, koja ističe u septembru, i oni će biti usklađeni sa evropskom praksom koju trenutno analiziramo. Jedan broj izmena unećemo i kroz novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu - rekao je Nedimović.

Ministar je najavio da bi odluka o eventualnom ukidanju prelevmana na mleko trebalo da bude doneta do ponedeljka, 26. decembra.

- Moje mišljenje je da su se stekli uslovi za njihovo ukidanje, ali je to sada stvar političke odluke - rekao je Nedimović.

Prema rečima direktora Uprave za agrarna plaćanja Žarka Radata, Uprava je u ovoj godini realizovala 114.000 zahteva za podsticaje poljoprivredi u iznosu od 23 milijardi dinara, što je više od 98% predviđenog budžeta.

Na konferenciji je navedeno i da su za 2017. godinu predviđene za 40% više mere za podsticaj organske proizvodnje , a trenutno je u Srbiji oko 15.500 ha pod organskom poljoprivredom, što je četiri puta više nego pre 7-8 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.