NavMenu

GMO novi izazov na putu Srbije ka EU - Neophodno ukidanje apsolutne zabrane trgovine genetski modifikovanim proizvodima?

Izvor: Politika Ponedeljak, 19.12.2016. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: MaraZe/shutterstock.com)
Srbija je jedina država u svetu u kojoj su 134 opštine (od postojećih 169) jednoglasno donele odluku o usvajanju deklaracije protiv uvoza, uzgoja, prerade i prometa genetički modifikovanih proizvoda i proizvoda od GMO.

- To ni u jednoj državi u svetu nije urađeno, da legitimni državni lokalni organi u četiri petine slučajeva, nezavisno od raznorodnosti, političke pripadnosti različitih odborničkih grupa, pokreta građana, kažu da su protiv toga. Prema tome, Vlada i Skupština Srbije nemaju pravo da bilo šta menjaju u Zakonu o GMO bez referenduma - izričit je Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, komentarišući stav da Srbija ima obavezu da bude članica Svetske trgovinske organizacije pre ulaska u EU, a da to članstvo povlači i izmene Zakona o GMO.

Mada Igor Novaković iz ISAK fonda naglašava da nas ukidanje apsolutne zabrane genetski modifikovane hrane koju sadrži naš zakon ne bi sprečilo da uvedemo "druge vrste ograničavajućih faktora koji će efektivno sprečiti promet GMO", Ševarlić je ipak protiv izmena pomenutog propisa.

- Ni u kom slučaju ne treba menjati Zakon o GMO u Srbiji, nezavisno od čina otvaranja programa. A kada bude i ako bude došlo do zatvaranja poglavlja i pridruživanju Srbije EU, u šta vrlo malo verujem u doglednoj budućnosti, onda se o tome može razgovarati. Treba imati u vidu i da naš zakon o GMO štiti našu poljoprivredu od uzgoja GMO koja nije u integraciji STO i ne može da bude predmet zakonskih izmena, čak i kada se budu zatvarala poglavlja - naglašava Ševarlić.

Iako poglavlje 30 izgleda lako, za Srbiju usaglašavanje u ovoj oblasti, kako ocenjuje Novaković, ipak nosi nekoliko političkih izazova. Jedan od njih je ulazak u STO pre ulaska u EU. S tim u vezi, on naglašava da je 99% priprema za ulazak u tu organizaciju već završeno.

Kada je reč o Zakonu o GMO, Novaković ističe i da STO zabranjuje apsolutnu zabranu trgovine proizvodima za koje nije precizno utvrđeno da li su štetni ili ne, odnosno da svaka država mora ostaviti mogućnost trgovine i tim proizvodima. - Mi kao država možemo, takođe, da zabranimo promet, ali moramo da ukinemo apsolutnu zabranu GMO uvedenu Zakonom iz 2009. - objašnjava Novaković.

Dodaje da je EU prošle godine uvela regulativu koja daje pravo državama članicama da zbog socioekonomskih razloga zabrane trgovinu određenim proizvodima.

- I mi imamo pravo da uvedemo takav sistem kojim ćemo potpuno ograničiti trgovinu proizvodima koji sadrže GMO, zbog specifičnih uslova koji su u Srbiji, recimo stavovi stanovništva - ocenjuje Novaković, uz naglasak da se nijednog momenta ne postavlja pitanje sadnje i gajenja proizvoda GMO, odnosno da će "ta zabrana ostati, ma šta da se promeni".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Finansije

Kompanija Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus želi da kupi 17% u Addiko banci

Kompanija srpskog biznismena Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus Ltd. želi da kupi manjinski deo u Addiko banci, čije je sedište u Beču, i koja se specijalizovala za "retail" bankarstvo. Kostić nastoji da uveća svoj udeo na bankarskom tržištu Evrope, piše Bloomberg. Agri Europe je tražio da otkupi udeo od oko 17% u Addiko banci preko javne ponude za preuzimanje akcija, pokazuju podaci iz ponude u koju je Bloomberg imao uvid. S druge

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.