Izvor: Danas | Ponedeljak, 19.12.2016.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vest

Aerodromu Ponikve potrebna dva meseca da bude spreman za letove - Putnički terminal gotov, neophodna sredstva za pistu

(Foto: Angelo Giampiccolo/shutterstock.com)
U stalnom smo kontaktu sa nadležnima u Vladi Srbije i očekujem da ćemo u 2017. godini dobiti sredstva potrebna za nastavak rekonstrukcije Aerodroma Ponikve - kaže Saša Savić, direktor tog aerodroma i dodaje da "kada do toga dođe, dva meseca nakon početka radova aerodrom bi bio u potpunosti osposobljen za poletanje i sletanje svih aviona, osim onih prekookeanskih".

- Drugim rečima, sa aerodroma Ponikve bi se moglo leteti ka svim destinacijama u Evropi - dodaje Savić i ističe da je početkom ove godine Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu donirao 50 miliona dinara za uređenje putničkog terminala na Ponikvama.

- Taj posao je uspešno završen tako što je zgrada površine 550 m2, koja je služila kao sklonište aviona, pretvorena u moderan manji terminal za prijem putnika, kao i za delimično ograđivanje aerodroma. Da bi rekonstrukcija bila završena potrebno je kompletno srediti pistu, postaviti svetlosne sisteme i ograditi ceo aerodrom - navodi Savić.

Prema njegovim rečima, zabunu u javnosti izazvala je netačna informacija da je za završetak rekonstrukcije aerodroma Ponikve potrebno čak 3,5 mil EUR.

- Ta cifra je potpuno nerealna. Siguran sam da je uz raspisivanje tendera za pronalaženje najboljeg ponuđača, rekonstrukciju moguće okončati po ceni nižoj za 20-30% od izrečene, odnosno za 2,5 mil EUR. Vlada Srbije je spremna da nađe najbolji model za realizaciju tog projekta, inače izuzetno značajnog za razvoj Zlatiborskog okruga - kaže Savić.

On objašnjava da bi aerodrom Ponikve pospešio dolazak investitora i razvoj privrede u Zlatiborskom okrugu, a posebno intenzivirao razvoj turizma.

- Izgradnjom aerodroma znatno bi se povećao priliv stranih turista, naročito iz Rusije, ali i iz drugih zemalja Evrope koji bi brzo i jednostavno mogli da doputuju u ove krajeve. U prvih 5 do 10 godina poslovanja Aerodroma Ponikve ne bi trebalo očekivati komercijalnu dobit, ali bi istovremeno benefiti za privredu ovog kraja bili nemerljivi. Naravno, nakon najviše deset godina i sam aerodrom bi počeo da ostvaruje značajan profit - ističe Savić.

Savić kaže da je 2006. godine rekonstruisano 2.200 metara piste i objašnjava da je za prijem aviona različitih veličina dovoljno između 2.600 i 2.900 metara, ali da bi optimalno bilo da dužina bude 3.100 metara.

- U ovom trenutku Aerodrom Ponikve je osposobljen za saobraćaj malih aviona do 12 mesta. Leti se na relacijama prema Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, ali smo realizovali letove i za Brisel, Rim, Solun - navodi Savić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.