NavMenu

Samo 300 hektara pod konopljom u Srbiji - Sirovina korisna za građevinu, energetiku, farmaciju...

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 19.12.2016. 08:46
Komentari
Podeli
Pod industrijskom konopljom je u Srbiji ove godine bilo oko 300 hektara, ali je potencijal te ratarske kulture za proizvodnju i preradu veoma veliki, uz mogućnost da obezbedi upošljavanje većeg broja ljudi, istaknuto je na međunarodnom simpozijumu Konoplja – sirovina budućnosti u Senti.

Za ponovno intenziviranje gajenja konoplje zainteresovani su i na području Sente jer je, po rečima pomoćnika predsednika senćanske opštine za ekonomski razvoj Petra Terzića, u tom gradu radila jedna od ugašenih kudeljara. Uz to, pre dve i po decenije urađena je i prva fizibiliti studija za proizvodnju celuloze i papira od konoplje. Ipak, taj projekat nije realizovan.

Profesor dr Milorad Krgović iz Centra celuloze, papira, ambalaže i grafike Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predočio je da konoplja kao sirovina ima veoma veliku primenu. Naime, može se koristiti u proizvodnji celuloze i papira, industriji građevinskog materijala, proizvodnji tekstila i kao energent, a cvet, list, seme i ulje sve više se koriste kao zdrava hrana, kao i u farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

– Konoplja je kultura 21. veka kao bio-obnovljiv sirovinski resurs tekstilne, hemijske, farmaceutske i drugih industrija, kao i dopunski alternativni izvor energije – istakla dr Biljana Pejić iz tima stručnjaka Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu, na kojem se bave istraživanjem konoplje za konvencionalna područja primene, ali i nova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.