Izvor: Blic | Nedelja, 18.12.2016.| 18:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kikindski Toza Marković privremeno otpušta oko 100 radnika - U automatizaciju proizvodnje u 2017. biće uloženo 2,5 mil EUR

Ilustracija (Foto: Paula Fontana/shutterstock.com)
Kao i prethodnih nekoliko godina, fabrika Toza Marković privremeno je ugasila jednu liniju za proizvodnju crepa.

Zbog toga je iz kikindskih pogona privremeno otpušteno stotinak radnika. Zastoj će trajati do kraja februara kada će većina otpuštenih ponovo biti vraćena na posao.

Ovakva praksa trajala je poslednjih nekoliko godina, otkako je fabrika u finansijskoj krizi i stečaju, a sadašnje rukovodstvo veruje da će ovo biti poslednja godinu kada se zimi smanjuje proizvodnja.

- Prošla su tek četiri meseca otkako je završen stečaj i nismo mogli da obezbedimo da i tokom zime rade obe linije za proizvodnju crepa. Morali smo privremeno da otpustimo radnike sa te linije, ali će njih 95% biti vraćeno na posao već u februaru. Nema nikakvog masovnog otpuštanja jer su i prethodnih godina linije zaustavljanje tokom zime - objašnjava direktor Vladimir Ilić.

Na liniji za proizvodnju crepa koja je zaustavljena sada će biti urađen generalni remont. Ove zime neće biti prekida rada linije za proizvodnju keramičkih pločica.

Inače, u Tozi Markoviću od oko 600 radnika većina radi po ugovoru na određeno vreme, dok svega 170 radnika radi na neodređeno. Planom reorganizacije predviđeno je da na neodređeno bude angažovano 260 radnika.

Naredne godine planirana su ulaganja od 2,5 mil EUR u automatizaciju linije za proizvodnju crepa.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.