NavMenu

Fitch zadržao kreditni rejting Srbije na nivou "BB-"

Izvor: Tanjug/Beta Subota, 17.12.2016. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: wrangler/shutterstock.com)
Rejting agencija Fitch zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB-", nakon što ga je u junu popravila, saopšila je Narodna banka Srbije.

Prema oceni agencije Fitch Ratings, kako se navodi, stabilni izgledi za dalje poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje odražavaju uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, kao i perspektivu članstva Srbije u Evropskoj uniji, potvrđenu i otvaranjem pregovora o pristupanju.

Agencija Fitch Ratings ocenjuje da se nastavlja smanjenje interne i eksterne neravnoteže, što povećava otpornost Srbije na spoljne šokove.

Procenjuje se, navodi NBS, da fiskalni deficit opšte države 2016. bude nešto iznad dva odsto BDP, a u srednjem roku oko jedan odsto BDP, a da će tekući deficit platnog bilansa u 2016. iznositi oko četiri odsto BDP, uz zadržavanje pune pokrivenosti stranim direktnim investicijama.

Pozitivno je ocenjena i puna posvećenost sprovođenju trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti sa MMF.

Prema navodima Agencije, povoljna makroekonomska kretanja rezultat su između ostalog i niske i stabilne inflacije i relativne stabilnosti deviznog kursa. Što se tiče rasta BDP Srbije, Agencija očekuje da će on u 2017. dostići tri odsto.


Kada je reč o bankarskom sektoru, Fitch Ratings navodi da učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima ima opadajuću tendenciju, kao i da je bankarski sektor visoko kapitalizovan i likvidan.

U saopštenju se još navodi da će buduće odluke o kreditnom rejtingu Srbije zavisiti od perspektive ekonomskog rasta u srednjem roku i daljeg smanjenja interne i eksterne neravnoteže, navela je NBS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.