NavMenu

Ubuduće registracija svih putnika na spoljnim granicama EU - Uvode se stroža pravila, duže ćemo čekati na granicama

Izvor: Tanjug Subota, 17.12.2016. 13:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ivana Vuksa)Ilustracija
Pretnja terorizma i organizovani kriminal primorali su Evropsku uniju na izmenu Zakonika o šengenskim granicama, a takve izmene se pominju i kao uslov da se sistem slobode kretanja unutar šengenskog prostora, koji je jedno od najvidljivijih dostignuća EU integracija, uopšte održi.

Prema predlozima koje je predstavila Evropska komisija i koje je podržao Evropski savet, ubuduće će se registrovati svi putnici koji ulaze i izlaze na spoljnim granicama EU. Do sada su se registrovali samo oni koji nisu državljani EU, Švajcarske, Islanda i Norveške, a odsad će se to odnositi i na njih.

Zato i postoje posebne trake na graničnim prelazima i posebne kabine na aerodromima za građane EU i one NON-EU. Nije teško predvideti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vreme godišnjih odmora.

Tako će prelazak granice s Hrvatskom iz pravca Srbije, BiH i Crne Gore trajati nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće samo pogledati dokumente i sliku, nego vas i registrovati - za autobus od 60 putnika koji ide, na primer, iz Sarajeva za Zagreb to svakako znači duže vreme provedeno na granici, navodi Jutarnji list.

Što se tiče prelaska granice sa Slovenijom i Mađarskom koje su obe deo šengenskog prostora, nastoji se da se pronađe rešenje prema kojem registraciju ne bi trebalo da rade slovenački i hrvatski granični policajci, nego će biti dovoljno da to odradi samo jedna strana. Hrvatska i Slovenija su na samitu EU u Briselu tražile fleksibilniji pristup kako bi se ostavila mogućnost za rešenje koje ne bi dovelo do značajnijeg usporavanja saobraćaja i protoka robe i ljudi.

Ceo problem je nastao nakon što se proteklih godina otkrilo da su neki od terorista, koji su organizovali i sproveli napade i u Evropi i drugde po svetu, takođe bili državljani EU koji su uživali slobodu kretanja, bez toga da budu registrovani u sistem, pa je bilo teško pratiti kuda se kreću.


Kao mera za jačanje kontrola uvodi se sistem Etias, prema kojem osobe koje nisu EU državljani sami moraju putem interneta unapred da se registruju u sistem, najave dolazak u EU, plate 5 evra za registraciju i onda mogu u narednih 5 godina slobodno putovati u države EU. Bitno je da službe u EU znaju ko ulazi i izlazi iz Unije.

Evropski savet pozdravlja dogovor o revidiranom Zakoniku o šengenskim granicama kojim se uvode sistemske kontrole za sve putnike koji prelaze spoljne granice EU-a, uzimajući u obzir specifične situacije nekih zemalja članica - to je rečenica koja sa samita šalje političku poruku da se u daljem procesu potraži rešenje kojem teže i Hrvatska i Slovenija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.