NavMenu

Osiguranje potrebno i građanima i privredi - Tržište raste, potencijali i dalje nedovoljno iskorišćeni

Izvor: eKapija Nedelja, 18.12.2016. 18:15
Komentari
Podeli
(Foto: baur/shutterstock.com)
Nominalni rast srpskog tržišta osiguranja nastavljen je i u 2016. Na kraju trećeg kvartala, u odnosu na isti period prošle godine, ukupna premija uvećana je za 10%. Životna osiguranja uvećena su za 18,9%, te sada u ukupnoj premiji učestvuju sa nešto više od 23%, kažu u Udruženju osiguravača Srbije.

Iako tržište osiguranja u Srbiji beleži rast, po učešću premije osiguranja u ukupnom BDP i dalje smo na začelju Evrope. Kod nas je to učešće svega 2%, dok u razvijenim zemljama ono iznosi 6%.

Osnovna karakteristika srpskog tržišta je loša struktura – nizak procentat učešća životnog osiguranja u poređenju sa neživotnim, kao i visoko učešće obaveznog osiguranja u segmentu neživotnih osiguranja - što je pokazatelj nerazvijenosti srpskog tržišta. Na kraju prošle godine (2015) polisu životnog osiguranja imalo je nešto više od 700.000 građana Srbije, što je malo manje od 10% ukupnog stanovništva.

Predstavnici osiguravajućih kuća Wiener Stadtische, Generali, Triglav i Merkur, na predstavljanju kampanije UOS-a "Osiguraj budućnost" u četvrtak (15. decembra 2016. godine), govorili su o potencijalima za rast srpskog tržišta osiguranja, kao i planovima da se proizvodi koje nude što bolje prezentuju privredi i građanima. Ideja kampanije UOS-a je predstavljanje svih prednosti osiguranja, kako za preduzeća, tako i za svakog od nas.

- Cilj nam je da ukažemo na to da osiguranje nije trošak, jer osiguranjem sebe ili svoje imovine ulažemo u ono što je najvrednije, a to je budućnosti - izjavio je generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Duško Jovanović.

Neosigurano je najskuplje

Osiguranje u poljoprivredi povećava se iz godinu u godinu, ali je i dalje na veoma niskom nivou, zbog nedovoljne informisanosti poljoprivrednika, smatraju predstavnici osiguravajućih društva.

(Foto: isak55/shutterstock.com)
- Potencijal srpskog tržišta se procenjuje na skoro 2,5 miliona hektara, dok je osigurano svega desetak procenata, tako da u toj oblasti postoji još puno prostora - rekao je Vladimir Malešević iz Triglav osiguranja.

On je podsetio da je država subvencijama koje je u prethodnom periodu davala doprinela da se olakša taj proces. Sada je, međutim, subvencionisanje ograničeno, na maksimalno 20 hektara.

- To je u redu za, na primer, voćare. Sa druge strane, za ratarstvo - pogotovu u Vojvodini, to je malo - rekao je Malešević.

On je istakao da mali poljoprivredni proizvođači često imaju pogrešnu sliku o tome šta im se nudi.

- Nisu dovoljno informisani o ponudama, kao ni o rizicima od kojih se mogu osigurati. Takođe, dosta ljudi veruje da je osiguranje nešto izuzetno skupo - rekao je Malešević, dodajući da su cene sada značajno povoljnije nego ranije.

Ono što je najznačajnije, jeste da trošak osiguranja predstavlja tek neznatni deo u odnosu na štetu koju neka nezgoda može da pričini. Jedna jaka elementarna nepogoda može da ugrozi ne samo rod jedne godine, već ponekad i narednu - na primer u uzgoju voća. Zbog toga je osiguranje u poljoprivredi za svakog ko ozbiljno želi da se bavi ovim poslom - neophodnost.

Osiguranje od nezgoda, dobrovoljno zdravstveno...

Manje od 10% građana u Srbiji je životno osigurano, a prosečna premija po stanovniku iznosi 22 EUR, rekao je predstavnik Merkur osiguranja Milan Rankov.

Kako je podsetio, ukupna premija životnog osiguranja u Srbiji iznosi 160 mil EUR, a na tržištu osiguranja životno ima 24% udela.

Aktuar Dragan Filipović iz Wiener Stadtische govorio je o osiguranju od nezgoda. On je kazao da se za taj proizvod uglavnom odlučuju poslodavci - kroz kolektivno osiguranje, kojim žele da zaštite svoje radnike.

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Wiener Stadtische u oblasti zaštite od posledica nezgoda nudi individualno osiguranje lica, osiguranje članova domaćinstava, kao i osiguranje sportista.

Svi oni koji žele da preglede i neophodne lekarske intervencije obave bez čekanja i komplikovanih procedura zakazivanja, kao i dobiju maksimalnu posvećenost lekara, sve češće se odlučuju za privatne zdravstvene ustanove.

Dobrovoljno zdravstveno osiguranje je proizvod od koga se mnogo očekuje u budućnosti, podsetila je Marijana Erić iz Generali osiguranja, kuće koja je ovaj proizvod prva ponudila u Srbiji.

- Osim kolektivnog osiguranja za radnike, na koje se odlučuju poslodavci, veoma je važno da se radi na podizanju svesti kod samih građana. Individualno dobrovoljno zdravstveno osiguranje je i dalje skromno, kako po broju polisa, tako i po ukupnoj premiji, ali i ono raste - rekla je Marijana Erić, podsetivši da je sektor dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja ubeležio rast od 46%.

Erić je istakla da postoje različite ponude, te da svaki korisnik može naći nešto po svojoj meri. Ono što je važno, jeste da je korišćenje polise moguće bezmalo odmah po zaključenju - ukoliko vam treba neka medicinska usluga, možete uplatiti osiguranje, te odmah zakazati pregled u mreži zdravstvenih ustanova.

M.M.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.