Izvor: eKapija | Petak, 16.12.2016.| 16:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Za mlade naučnike 4,8 miliona dinara - Konkurs za stipendiranje projekata u oblasti održivog razvoja otvoren do 1. aprila 2017. godine

Ilustracija
Ilustracija (Foto: science photo/shutterstock.com)
U okviru nacionalnog konkursa "Pokreni se za nauku", Centar za razvoj liderstva, uz podršku kompanije Philip Morris, drugu godinu za redom dodeljuje 8 stipendija i grantova u vrednosti od po 600 hiljada dinara mladim naučnicama i naučnicima.

Kako je navedeno u saopštenju centra za razvoj liderstva, u cilju promocije održivog razvoja kao dominantnog koncepta koji razmatra dugoročne perspektive opstanka i napretka čovečanstva, program "Pokreni se za nauku" opredelio je 4.800.000 dinara za fundamentalna naučna istraživanja i projekte u oblastima obnovljivih izvora energije i očuvanja životne sredine, smanjenja štetnosti i socio-ekonomske održivosti.

Stipendije su namenjene naučnicama i naučnicima koji su doktorirali nakon 1. januara 2010. godine, a zaposleni su u naučnim ustanovama u Srbiji za fundamentalna naučna istraživanja iz navedenih oblasti, dok su grantovi namenjeni organizacijama civilnog društva, pojedincima, neformalnim grupa i institucijama za finansiranje projekata u pomenutim oblastima, koje su od značaja za lokalnu zajednicu.

- Kako je Srbija kao potpisnica Agende Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. godine, na sebe preuzela obaveze da, između ostalog, poveća udeo obnovljivih izvora energije i efikasnost potrošnje resursa u različitim sektorima, ideja nam je da kroz ovogodišnji program promovišemo i podržimo principe održivog razvoja u skladu sa Agendom - izjavila je Ljubica Maksimović iz Centra za razvoj liderstva.

Konkurs za stipendije Programa "Pokreni se za nauku" traje do 1. aprila 2017. godine. Sve informacije i prijavni formulari dostupni su na sajtu projekta.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.