NavMenu

Bujanovački Simpen obustavio rad - Kompanija preduzela mere da spreči ekološku katastrofu

Izvor: Blic Petak, 16.12.2016. 08:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Marcin Balcerzak/shutterstock.com)Ilustracija
Bujanovačka fabrika Simpen saopštila je u četvrtak (15. decembra 2016. godine) da je obustavila rad i preduzela sve mere da bi "sprečila da dođe do ekološke katastrofe", pošto joj je kompanija za proizvodnju nameštaja Simpo iz Vranja isključila grejanje.

Vranjske novine su prenele da zbog isključenja grejanja postoji opasnost, jer Simpenu u proizvodnji sunđera koristi opasnu hemikaliju toluen-di izocijant koja se zamrzava već na 14 stepeni Celzijusovih. Zbog toga je neophodno da sve vreme temperatura bude viša od te - ako se opasna hemikalija zamrzne, kasnije, prilikom njenog otapanja, nastaje opasnost od pucanja cevi i izlivanja u okolinu.

U saopštenju bujanovačke fabrike je navedno i da su "hitno preduzete sve raspoložive i zakonom propisane mere u cilju obezbeđenja i zaštite opreme i instalacija od havarije i pucanja" zbog isključenja grejanja.

- Obustavljen je rad. Ispražnjeni su svi rezervoari sa opasnim materijama, posebno vodeći računa o TDI (toluen-di izocijant) komponenti - navodi se u saopštenju i dodaje da je obezbeđeno privremeno grejanje na kritičnim mestima i ugovorena nabavka sistema za grejanje na struju.

U Simpenu smatraju da je Simpo neopravdano doneo odluku o prekida isporuku grejanja u zimskom periodu.

- Osnovni razlog za takvu odluku nije nedostatak kapaciteta toplane, niti ugovorena cena grejanja, već reagovanje na blokadu računa, koju je Simpen izvršio - navodi se u saopštenju.

Ukazuje se i da "Simpovo višegodišnje neplaćanje preuzetog sunđera je, zbog visine duga, ugrozilo poslovanje i ekonomski opstanak Simpena" i dodaje da je "dug Simpa za isporučenu robu veći od 5 mil EUR".

Vranjski Simpo saopštio je prethodno da je Simpenu (u kojem Simpo ima 33% kapitala) isključeno grejanje jer je ta fabrika zbog spornog duga od 260 miliona dinara blokirala račun Simpa, zbog čega nije bila moguća nabavka mazuta za grejanje obe fabrike, te je time nastala "opšta opasnost i ugroženi su životna sredina i ljudski životi", piše u saopštenju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.