NavMenu

U Crnoj Gori u blokadi čak 15.400 firmi - Ukupan dug 618 mil EUR

Izvor: Novosti Sreda, 14.12.2016. 14:20
Komentari
Podeli
Gotovo kompletna crnogorska ekonomija je na kolenima. To potvrđuje i sve veći broj preduzeća kojima su blokirani računi. U blokadi je čak 15.400 crnogorskih preduzeća, a njihov ukupan dug je 618 mil EUR. Prema najnovijem izveštaju Centralne banke Crne Gore, poslednjeg novembarskog dana bilo je 267 novih preduzeća na listi blokiranih. Od poznatijih, među njima su podgorička Atlas Group sa dugom od čak 82.500 EUR, zatim Astra Montenegro investment iz Budve (400.100) i Montenegro premijer iz Podgorice 318.600 EUR.

U neprekidnoj blokadi do jedne godine bilo je 1.960 dužnika, duže od godinu u blokadi je 13.370 kompanija ili preduzetnika, a u proteklih pet godina u čak 2.363 preduzeća uveden je stečaj.

Među onim čime Crnogorci trenutno mogu da se pohvale, osim turističke ponude, samo su Plantaže 13. jul, dok odavno to već nisu giganti poput Kombinata aluminijuma, Železare ili Rudnika boksita. To znači da crnogorska privreda gubi utakmicu konkurentnosti sa preduzećima iz komšiluka, uprkos porukama iz državnog vrha da je zemlja - lokomotiva ekonomskog razvoja Zapadnog Balkana.

U nezavidnom položaju je i Luka Bar, nekadašnja privredna "žila kucavica". Uzalud su bili pokušaji države da Luku učine konkurentnom u odnosu na luke Kopar, Solun, Pirej, Rijeku ili Drač. Privatizacioni tender je u toku, a od najave da će kompanija Uniprom, koja gazduje Kombinatom aluminijuma i Rudnicima boksita, postati novi gazda, nema ništa. Zbog tih firmi i Baranima poslovi izmiču. Problemi sa prugom Beograd-Bar i zastarelost voznih sredstava samo su deo nevolja na koje se nadovezala i obustava pretovara žitarica železnicom iz Srbije i saradnja sa smederevskom Železarom.

- Veoma mali broj proizvodnih preduzeća u Crnoj Gori može da uđe u tržišnu utakmicu - kaže za Novosti Siniša Lekić, ekonomski analitičar.

- Cene crnogorskih proizvoda su mnogo veće nego u okruženju, pa se na našem tržištu pojavljuje roba koja opterećuje platni bilans. Uvoznički lobi odrađuje svoj posao. Rentabilnost je, smatraju stručnjaci, najveći problem.

- Crnogorske firme nisu dovoljno fleksibilne da konkurišu drugima i uđu u tržišnu utakmicu - tvrdi Lekić.


- Malo je preduzeća koja su konkurentna, možda Plantaže 13. jul i još poneko. Crnogorska glavna privredna grana je turizam, gde je moguće plasirati domaće proizvode i na taj način ostvariti nevidljivi izvoz. Međutim, direktan izvoz ili konkurencija robe i usluga u odnosu na strana tržišta nisu zadovoljavajući, pa je naš platni bilans skroman, a pokrivenost uvoza izvozom veoma niska.

Spoljnotrgovinski deficit nastavlja da raste i u ovoj godini. Prema podacima Monstata, deficit u robnoj razmeni sa inostranstvom u prvih šest meseci je oko 830 mil EUR, zahvaljujući rastu uvoza od 114 mil u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan uvoz u prvoj polovini godine iznosio je čak 975 mil EUR.

Sankcije Rusiji

Uvođenje sankcija Moskvi i te kako ostavlja negativne ekonomske posledice na crnogorsku privredu. Aleksandar Damjanović, doskorašnji predsednik skupštinskog odbora za ekonomiju i finansije, kazao je da se to oseća naročito u delu trgovine nekretninama i u turizmu.

- Proteklih godina upravo su iz Rusije iz tih sektora prihodovane stotine miliona evra - ocenjuje Damjanović.

- Politički odnosi poremećeni su zbog jednostranog uvođenja nepotrebnih sankcija Crne Gore prema Rusiji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.