NavMenu

Srbija otvorila poglavlja 5 i 25 u pristupnim pregovorima sa EU - Nastavak evropskih integracija u prvoj polovini 2017.

Izvor: Politika Sreda, 14.12.2016. 15:56
Komentari
Podeli
Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Srbije Evropskoj uniji otvorena su dva poglavlja – 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, dok je poglavlje 26, zbog hrvatske blokade, i dalje zatvoreno.

Istovremeno, poglavlje 25 odmah je i zatvoreno jer za nauku i istraživanje, na šta se odnosi, ne postoje EU kriterijumi, nego je ta oblast prvenstveno u nacionalnoj nadležnosti.

Savet ministara EU saopštio je da će posle otvaranja poglavlja 5 i 25 sa Srbijom nove pristupne konferencije biti planirane kako bi se napredak nastavio u prvoj polovini 2017. godine.

Kada je reč o poglavlju 5 o javnim nabavkama, Evropski savet navodi da se od Srbije očekuje usklađivanje i primena evropskih kriterijuma u toj oblasti.

Kao prelazna merila neophodna za privremeno zatvaranje ovog poglavlja, EU navodi punu usklađenost nacionalnog zakonodavstva Srbije sa evropskim tekovinama u pogledu javnih nabavki, uključujući i zakonodavstvo o koncesijama i međunarodnim dogovorima koji izuzimaju neke poslove iz okvira zakona o javnim nabavkama.

- Srbija bi trebalo da uspostavi odgovarajuće administrativne i institucionalne kapacitete na svim nivoima i sprovede mere kako bi se osigurala adekvatna primena nacionalnog zakonodavstva u oblasti javnih nabavki, i to pre ulaska Srbije u članstvo - navodi se u dokumentu Evropskog saveta izdatom posle Međuvladine konferencije sa Srbijom.

Ističe se da se od Srbije očekuju dokazi o fer i transparentnom sistemu javnih nabavki, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

Kada je u pitanju poglavlje 25, Evropski savet napominje da za poglavlje koje se odnosi na nauku i istraživanja nisu potrebna prelazna merila za njegovo privremeno zatvaranje, uzimajući u obzir generalno dobar nivo pripremljenosti Srbije u ovim oblastima i ograničen broj evropskih tekovina u odnosu na koje se nacionalno zakonodavstvo usklađuje.

Evropski savet zaključuje da će se tokom pregovora o pristupanju nastaviti nadgledanje usklađivanja i primene evropskih tekovina u oba ova poglavlja i po potrebi vratiti fokus EU na njih – prenosi Tanjug.


Ministri EU o dosadašnjem napretku Srbije

Ministri opštih i evropskih poslova EU, koji su se sastali mimo i pre Međuvladine konferencije Srbije i EU, pozdravili su napredak koji je Srbija do sada ostvarila u pristupnim pregovorima, i naglasili da se to posebno odnosi na otvaranje poglavlja 23 i 24, koja obuhvataju pravosuđe, osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost. Podseća se da napredak u ovim poglavljima određuje brzinu celokupnog procesa pregovora, a Srbija se poziva da nastavi sa daljim reformama.

Ove godine Srbija je pozitivne ocene Saveta ministara dobila posebno za napredak postignut u oblasti reforme javne administracije, kao i za rezultate koje su donele ekonomske reforme sprovedene u zemlji. Srbija je i ovoga puta pohvaljena za njeno konstruktivno angažovanje u oblasti regionalne saradnje i pozvana da nastavi napore u cilju jačanja dobrosusedskih odnosa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.