NavMenu

Raste interesovanje stranih investitora za Italiju

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2016. 10:43
Komentari
Podeli
(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Pitanje privlačenja stranih investicija i stvaranja što povoljnije poslovne atmosfere nije aktuelno samo u Srbiji. U današnjem globalnom svetu čak i dobro etablirane privrede kao što je italijanska moraju da kontinuirano rade ne samo na povećanju konkurentnosti i jačanju prisustva svojih firmi u inostranstvu, već i na poboljšavanju uslova poslovanja u samoj zemlji. Kako su i sa kojim uspehom tom zadatku pristupili Italijani jasno govore rezultati istraživanja agencije "Kpmg Advisory".

Podaci za poslednjih pet godina pokazuju da je interesovanje stranih investitora za Italiju u porastu, u čemu su po mišljenju analitičara glavni činioci jačanje finansijskih tržišta, raspoloživost kapitala pojedinih ekonomija u usponu, kao i rast ukupnog poverenja u italijansku privredu. Pretočeno u brojke, M&A transakcije (pripajanja i preuzimanja) iz inostranstva prema Italiji su u periodu 2010-2015. zabeležile porast od 16,5%.

Samo u 2015. godini su operacije iz inostranstva prema Italiji vezane za italijansko tržište činile 57% svih M&A transakcija, odnosno 32,3 mlrd EUR od ukupno 56,4 mlrd EUR koliko iznosi ukupna vrednost operacija pripajanja i preuzimanja na italijanskom tržištu. Još su rečitiji pokazatelji vezani za tzv. post deal fazu: preduzeća koja su bila predmet stranih ulaganja beleže prosečno godišnje povećanje prihoda od 7% (naspram 4,6% u slučaju preduzeća koja nisu bila predmet stranih ulaganja), stopu rasta od +6,4% (naspram 4,7%), stopu produktivnosti od +14,7% (naspram 1,7%) uz povećanje broja radnih mesta za 1%.

(Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Za ove pozitivne rezultate zaslužno je u velikoj meri plansko delovanje italijanske države koje se, prema rečima ministra ekonomskog razvoja Karla Katalda (Carlo Cataldo), strukturiše prema tri osnovna prioriteta: pojednostavljivanje privrednog ambijenta, svođenje poreskog tereta i nagrađivanje kompanija koje ulažu.

Italijanska vlada širom otvara vrata stranim investitorima:

- Nije vlasništvo nad firmom kriterijum 'italijanstva'. Ko ulaže u Italiju, taj je Italijan. Mi vas primamo sa velikim zadovoljstvom: moramo se osloboditi provincijalnog nacina razmisljanja, nacionalizam je štetan ne samo u ekonomskom, nego i u kulturnom pogledu - poruka je ministra Katalda.

U sklopu strategije Vlade Italije za privlačenje stranih investicija važnu ulogu igra i ICE - Italijanska agencija za spoljnu trgovinu koja će kako navodi predsednik Mikele Skanavini (Michele Scannavini) u tu svrhu do kraja ove godine otvoriti šest kancelarija (u Njujorku, Londonu, San Francisku, Dubaiju, Tokiju i Istanbulu), a naredne godine još tri (u Singapuru, pekingu i Hong Kongu). Osim toga, u cilju promocije Italije u inostranstvu, Agencija ICE će organizovati i niz "roadshow" manifestacija, od kojih je jedna već održana u Londonu, dok je sledeća zakazana za kraj novembra u Dubaiju.

Što se tiče porekla stranih investicija, poslednjih godina, a naročito 2015. učvrstila se pozicija Francuske i SAD, tradicionalnih partnera Italije, a beleži se i širenje interesne sfere Rusije i Kine. Posmatrano prema vrednosti stranih ulaganja u Italiju u 2015. godini, novi investitori iz makroregiona kao sto su Bliski istok, Afrika i Pacifička Azija ostvarili su akvizicije u vrednosti od 11,6 mlrd EUR naspram 10 mlrd EUR koliko beleži Severna Amerika i 9,3 milijarde investitori iz zapadne Evrope. U Italiji su najprivlačniji sektori za strane ulagače bili potrošačka tržišta, finansijske usluge i industrijska tržišta.

Kompletan sadržaj Specijalnog izdanja "Italija-zemlja partner: Zamah industrije" možete pročitati OVDE.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.