NavMenu

Akcionari Monsanta odobrili prodaju kompanije - Bayer za američkog proizvođača GMO semena plaća 57 mlrd USD

Izvor: Tanjug/Beta Sreda, 14.12.2016. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Goodluz/shutterstock.com)
Akcionari američkog proizvođača genetski modifikovanog semena Monsanta dali su u utorak, 13. decembra 2016. godine, velikom većinom glasova "zeleno svetlo" da kompaniju preuzme nemački hemijski gigant Bayer za 57 mlrd USD, čime bi bile spojene dve najveće svetske agro-hemijske kompanije.

Skoro 99% akcionara Monsanta podržalo je transakciju, saopštili su iz te kompanije.

- Srećni smo što smo dobili tako snažnu podršku naših akcionara. Ovo je važna prekretnica jer radimo na udruživanju naše dve kompanije - izjavio je generalni direktor američke firme Hju Grant.

Reč je o jednom od najvećih ugovora u sektoru poljoprivrede koji bi tek trebalo da dobije odobrenje antimonopolskih zvaničnika u SAD i Evropi. Najavljeno spajanje je, međutim, izazvalo kritike grupa za zaštitu životne sredine, zbog duge istorije Monsanta kao promotera genetski modifikovanih semena.

Zbog mogućeg spajanja Bayera, nemačkog proizvođača lekova i hemikalija za poljoprivredu, i Monsanta, proizvođača semena, herbicida i pesticida, i pojedine vlade, kao i lideri u poljoprivrednoj industriji, izrazili su zabrinutost, pošto bi smanjenje konkurencije moglo da ugrozi poljoprivrednike.

Američka Nacionalna unija farmera saopštila je da bi spajanjem dve kompanije dostigle više od 80% udela u prodaji semena u SAD, kao i 70% na svetskom tržištu pesticida.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.