Izvor: Blic | Utorak, 13.12.2016.| 17:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

Raspisan tender za osiguranje lekara od greške - Vrednost javne nabavke oko 38 miliona dinara

(Foto: shutterstock.com )
Lekarska komora Srbije raspisala je tender, kako bi oko 30.000 lekara bilo osigurano od lekarske greške. Poslednji put srpski doktori ovakvu polisu imali su pre šest godina.

Tako će lekari biti osigurani za štete nastale usled smrti, povrede tela ili oštećenja zdravlja pacijenata. Biće osigurani od stručne odgovornosti, ukoliko pacijent ima finansijske troškove. I kada ne budu informisali pacijenta o njihovom stanju ili bolesti, a što im je obaveza, i tada će iza njih stajati polisa.

Vrednost javne nabavke iznosi blizu 38 miliona dinara, a svakom licenciranom doktoru broj pokrivenih šteta u jednoj godini osiguranje će pokrivati najviše 20.000 EUR.

Zdravstveni radnici biće osigurani dok leče pacijente u bolnicama, domovima zdravlja i klinikama, ali i onda kada budu radili dopunski, u nekoj privatnoj klinici.

Prema konkursnoj dokumentaciji, ukupna suma osiguranja za sve odštetne slučajeve zajedno iznosiće 2 mil EUR, dok će osigurana suma biti 12.000 EUR minimum po jednom lekaru.

Komora se opredelila za varijantu po kojoj, ukoliko lekar napravi profesionalnu grešku u lečenju, a tuži ga onaj ko smatra da je oštećen ili to urade članovi njegove porodice, aktivira osiguranje određene kompanije, čiji pravni tim može da se nagodi s podnosiocem tužbe, ili da zastupa doktora na sudu i plati odštetu ukoliko greška bude dokazana.

Ovo osiguranje pokrivaće sve grane medicine, sve struke i specijalnosti, kao i oblast opšte i porodične medicine kao i osiguranje i hiruških ili urođenih deformacija, a koje imaju rekonstruktivni i funkcionalni značaj. Pokrivaće se i šteta, koja je nastala kao posledica hiruških zahvata estetskog karaktera, ali će se odnositi samo na stručni rad lekara.

Zanimljivo je da će svaki lekar snositi pojedinačnu odštetu do sume od 1.000 EUR, a osiguranje će pokrivati u potpunosti sve odštete koje iznose više od 1.000 EUR.

Polisa, takođe, neće pokrivati štete koje doktor namerno prouzrokuje, kada su u pitanju uobičajene stručne radnje, a koje imaju kao neizbežnu posledicu na primer, ožiljak, tvrdi zglobovi, amputaciju.

Osiguranje neće važiti i zbog štete nastale zbog inficiranja virusima HIV -a i hepatitisa, kliničkog ispitivanja lekova i drugih ispitivanja, štete koje su u neposrednoj ili posrednoj vezi sa zarazom od salmonele, MRSA-e ili legionele.

Javna nabavka trajaće do 20. januara, kada će biti organizovano javno otvaranje ponuda, a jedini kriterijum, koji je naveden u pozivu za podnošenje ponude, jeste najniža ponuđena cena.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.