NavMenu

Privreda 2017. godinu očekuje sa umerenim optimizmom - Preduzeća planiraju nove investicije, zapošljavanje radnika i povećanje plata

Izvor: eKapija Utorak, 13.12.2016. 15:25
Komentari
Podeli
Sa predstavljanja istraživanja ProOptimistSa predstavljanja istraživanja ProOptimist
Poslovni i investicioni optimizam sa kojim mala i srednja preduzeća u Srbiji, a naročito privrednici koji sarađuju sa Nemačkom, dočekuju novu 2017. godinu je na veoma dobrom i ohrabrujućem nivou, pokazali su rezultati istraživanja - ProOptimist indeks, koji ProCredit banka realizuje u saradnji sa istraživačkom agencijom GFK.

Prema podacima tog istraživanja, 52,6% malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) ima pozitivan stav u pogledu svog poslovanja i poslovne klime u Srbiji tokom naredne godine, dok čak 63,2% firmi koje sarađuju sa Nemačkom smatra da će 2017. godina biti dobra za njihov posao. To je veliki skok u poređenju sa prošlom godinom kada je takva predviđanja imalo 57,8% ovih preduzeća.

Rezultati ovogodišnjeg ProOptimist indeksa pokazuju da najveći broj MSPP u narednoj godini očekuje profit sličan onom koji će imati u 2016, dok čak 59% privrednika koji sarađuju sa Nemačkom očekuje da će u 2017. imati veću neto dobit nego tokom ove godine. Veliki optimizam u 2017. domaći privrednici su pokazali i kada je reč o zapošljavanju i povećanju plata zaposlenima. Naime, ovogodišnje istraživanje je pokazalo da gotovo svako četvrto malo i srednje preduzeće u Srbiji planira novo zapošljavanje i povećanje zarade zaposlenima, a čak 36% privrednika koji sarađuju sa Nemačkom smatraju da će u novoj godini zaposliti još radnika, dok 21% njih planira i povećanje plata zaposlenima.

- Ovogodišnji rezultati ProOptimist indeksa na dobar način govore o aktuelnom poslovnom trendu u Srbiji i zaista imaju potvrdu u poslovnom raspoloženju i investicionom optimizmu sa kojim se stručnjaci naše banke svakodnevno susreću u radu sa domaćim firmama. Činjenica je da živimo i poslujemo u veoma izazovnom tržišnom ambijentu i smatram ohrabrujućim podatak da oko 30% privrednika u Srbiji planira nove investicije u 2017. godini – istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke, i dodao da je naročito važno, da gotovo svako drugo preduzeće u Srbiji smatra da će im bankarske pozajmice u 2017. biti mnogo dostupnije.

Prema rečima Borislava Kostadinova, predsednika Upravnog odbora ProCredit-a, ta banka će u narednom periodu nastaviti sa još intenzivnijom podrškom razvoju MSPP u Srbiji.

- Osim već poznatog partnerskog odnosa sa svojim klijentima, kao i finansijske podrške, mi želimo da damo još više. Organizovaćemo B2B skupove za privrednike regiona kako bismo podstakli veći privrednu razmenu. Takođe, nastavićemo saradnju sa resornim ministarstvom i Privrednom komorom Srbije.

Miroslav Miletić, potpredsednik Privredne komore Srbije, je zadovoljan rezultatima ankete, a kako je rekao, najzad Novu godinu ne dočekujemo u atmosferi "stezanja kaiša".

I direktor Nemačko-srpske privredne komore Martin Knapp smatra da je indeks ProOptimist ohrabrujući, a posebno ga raduje optimizam firmi koje sarađuju sa Nemačkom.

Največi problem, o kome je govorila i Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, je naplata potraživanja.

O ProOptimist indeksu

ProOptimist indeks je istraživanje koje ProCredit banka realizuje već četvrtu godinu za redom, a sve sa ciljem da javnosti predstavi očekivanja sa kojima domaći privrednici ulaze u novu kalendarsku godinu, ali i ključne izazove sa kojima se suočavaju. Istraživanjem je obuhvaćeno 360 privrednika u MSP iz različitih sektora privrede koji posluju u Srbiji i regionu, kao i 180 preduzeća koja sarađuju sa Nemačkom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.