Izvor: Tanjug | Utorak, 13.12.2016.| 15:12
Izdvojite članak Odštampajte vest

Air Serbia najbrže rastuća avio kompanija u regionu - U 2017. na redu privatizacija Jat tehnike

Air Serbia je najbrže rastuća avio kompanija u regionu, rekao je gradonačelnik Beograda i predsednik Nadzornog odbora kompanije Siniša Mali, i dodao da je Beograd regionalni centar avio industrije.

Mali je kazao da je, zahvaljujući partnerstvu sa Etihadom, nekadašnji JAT, a sada Air Serbia postala najbrže rastuća kompanija u regionu i pokretač srpske privrede. Prema njegovim rečima, Air Serbia trenutno doprinosi bruto društvenom proizvodu oko 100 mil USD, a očekuje se da to učešće do 2024. godine bude oko 1,8 mlrd USD.

- Air Serbia je jedna uspešna priča započeta pre tri godine u kojoj sam lično učestvovao. To je bila ključna prekretnica u razvoju srpske avio industrije. Započeli smo tada nešto što nismo znali kako će završiti, a sada smo najuspešnija kompanija u regionu - naglasio je Mali podsetivši da je JAT bio kompanija pred stečajem.

Mali je naglasio da je za razvoj avio sektora neophodna saradnja u regionu, jer samo zajednički može da se učestvuje u globalnoj ekonomiji i privuče više turista. On je podsetio i da Beograd ima direktan let za Njujork, najavivši da se narednih meseci očekuje uvođenje novih linija za Kinu.

On je rekao i da se vode razgovori o privatizaciji Jat tehnike i da očekuje da će privatizacija te kompanije biti završena 2017. a da će novi partner, bio to Etihad ili neko drugi, doprineti njenom uspehu.

Prema njegovim rečima, očekuje se da sledeće godine bude završena i koncesija za Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu i da će to preduzeće ostvariti veći rast prihoda.

Izvršni direktor Etihad grupe Džejms Hogan kazao je da je Beograd postao balkanska raskrsnica globalnog avio saobraćaja. On je istakao da je ta kompanija došla u Srbiju ne da zatvara, već da očuva i otvara nova radna mesta, i da je ka tome bila jasno opredeljena Vlada Srbije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.