NavMenu

Zahtev za akreditaciju Uprave za agrarna plaćanja u aprilu 2017. - Prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova biće raspisani u septembru

Izvor: Beta/Tanjug Utorak, 13.12.2016. 15:43
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je danas (13. decembar 2016. godine) da će u aprilu 2017. godine Evropska komisija biti pozvana da akredituje Upravu za agrarna plaćanja, što je jedan od preduslova za korišćenje 175 mil EUR iz Pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj (IPARD). On je dodao da bi prvi konkursi za sredstva iz IPARD fondova mogli da budu raspisani u septembru 2017.

- Preuzimanje sredstava iz IPARD fondova blokirano je zbog toga što Uprava za agrarna plaćanja nije imala akreditaciju, a da bi je dobila, potrebno je bilo zaposliti još 92 ljudi. Do sad je u radni odnos primljeno 42 ljudi, a uskoro će još 50 - rekao je Nedimović, predstavljajući Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u Skupštini Srbije.

Izmene i dopune tog zakona, prema njegovim rečima, predviđaju i ustanovljene procedure za konkurisanje i žalbe kod evropskih fondova, a uvod i kontrolu projekata na licu mesta.

Nedimović je dodao da će se dopunama zakona ustanoviti "alati za identifikaciju parcela kako bi se utvrdilo šta se koristi za poljoprivrednu proizvodnju, a to će olakšati i komasaciju".

Izmene i dopune Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju predviđaju uvođenje sistema računovodstvenih podataka, kako bi poljoprivredna gazdinstva mogla da ostvare neke beneficije. Cilj izmena zakona bio je da se proširi krug korisnika podsticaja iz budžeta, rekao je Nedimović.

- Subvencije će dobiti mladi poljoprivrednici, naročito u nerazvijenim delovima istočne i južne Srbije, i to između ostalih i startap kredite za pokretanje poljoprivredne proizvodnje - rekao je ministar i dodao da je za investicije u opremu i podizanje konkurentnosti izdvojeno tri puta više nego 2016. godine, odnosno oko 2,2 milijarde dinara.

Finansijske podsticaje će, prema rečima Nedimovića, dobiti i proizvođači stoke, posebno proizvodnja junadi za tov, a subvencije će biti veće za područja koja se demografski prazne kao što su Bela Palanka, Trgovište i Babušnica.

Govoreći o Izmenama i dopunama Zakona o vodama, ministar je kazao da će se rekama sada upravljati po slivnim tokovima i da već postoje Dunavska i Savska komisija, a razgovara se i o upravljanju Drinom.

- Do sada nisu postojale procedure o zakupu vodnih prostora već ih je koristio ko je pre do njih stigao. Izmenama je predviđena procedura za licitacije vodnih prostora, a dozvole će izdavati nadležna vodoprivredna preduzeća - rekao je Nedimović.

Izmene zakona predviđaju i reformisanje sistema doprinosa za poljoprivrednike, a oni će se plaćati na osnovu prihoda rekao je ministar i dodao da je teško je razumeti kako su obavezu uplate iste visine doprinosa za penzijsko osiguranje imali vlasnici pola hektara zemlje i oni sa 100 hektara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.