Izvor: eKapija | Ponedeljak, 12.12.2016.| 15:51

Privredna komora Abu Dabija otvara predstavništvo u Srbiji u 2017. godini


Privredna komora Abu Dabija naredne godine otvoriće predstavništvo u Srbiji, potvrđeno je danas na sastanku Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS) sa Ebrahimom Al Mahmudom, prvim potpredsednikom Upravnog odbora i Mohamedom Helal Al Muhairijem, generalnim direktorom Komore Abu Dabija.

- Srbija ni sa jednom zemljom nije imala tako naglo oživljavanje ekonomske saradnje kao sa Emiratima u poslednjih nekoliko godina, a otvaranje predstavništva Privredne komore Abu Dabija u Beogradu doprineće još čvršćim i intenzivnijim bilateralnim privrednim vezama u oblasti trgovine i investicija - ocenio je Marko Čadež, nakon sastanka u sedištu ove poslovne organizacije u Abu Dabiju.

Sa velikim kompanijama iz Emirata, po rečima Čadeža, već se realizuju strateški važni projekti za našu državu, a veliki potencijal za povećanje izvoza i investicija leži pre svega u agrobiznisu, zdravstvenom turizmu i IT sektoru, ali i u oblasti nekretnina, avio saobraćaja, odbrambenim tehnologijama i zelenoj industriji.

Osim razgovora o potencijalima za unapređenje privrednih veza i prednostima poslovanja i investiranja u Srbiji, na sastanku su razmenjene informacije o funkcionisanju dve poslovne organizacije. Za Srbiju je posebno dragoceno iskustvo Privredne komore Abu Dabija u organizaciji Centra za usluge koji funkcioniše po principu "one stop shop" i na jednom mestu izdaje sve dozvole neophodne za poslovanje u ovom emiratu.

Čadež je prvog dana posete Abu Dabiju, razgovarao i sa predstavnicima Nacionalnog investicionog fonda Abu Dabija (Abu Dhabi Investment Authority - ADIA) i investicione kompanije Abu Dhabi Financial Group (ADFG), o mogućnostima poslovnih aranžmana sa privredom Srbije.

Nacionalni investicioni fond Abu Dabija, čiji je osnivač 1976. bio šeik Zajed bin Sultan al Nahjan, danas investira u gotovo sve delove sveta i kapital ovog fonda procenjuje se na više od 800 mlrd USD.

Abu Dhabi Financial Group predstavlja jednu od najvećih investicionih kompanija Abu Dabija, koja ima poslovnice u Evropi, a prisutna je i u našem regionu.

U razgovorima sa najvišim predstavnicima poslovnih i finansijskih organizacija Abu Dabija učestvovali su i Danilo Cicmil, savetnik premijera Aleksandra Vučića i Ilinka Roseti, predsednica Izvršnog odbora Mirabank u Srbiji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.