NavMenu

Srpski tekstilci nezadovoljni uvozom polovne garderobe - Država uskraćena za takse i poreze zbog prodaje na crno

Izvor: Dnevnik Ponedeljak, 12.12.2016. 10:20
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Na stotine tona polovne garderobe svakog meseca pređe našu granicu, najčešće u krcatim crnim džakovima, da bi nakon selekcije i razvrstavanja završila na rafovima "sekndhendova" u kojim se po svemu sudeći, danas odeva većina.

Trgovci je nabavljaju uglavnom u zemljama EU i stavljaju u promet u legalne i nelegalne tokove nudeći je po čak i za naše prilike prilično prihvatljivim cenama.

Vlasnici prodavnica ili tezgi polovne garderobe, nerado govore o detaljima svog biznisa kao što su podaci o količini robe koja im prolazi kroz ruke, ali priznaju da svakih par dana stižu nove stvari. Zarada svakako postoji, a zbog relativno niskih cena ove robe, profit leži u što većem obimu prodaje.

Ekspanzija prodaje polovne garderobe najviše smeta konfekcinarima koji šiju odeću i koji kažu da ovakva roba šteti njihovom biznisu, ali i državi koja u najvećoj meri ostaje uskraćena za takse i poreze.

Iz Klastera tekstila Vojvodine Bogomir Bojić kaže da je u sivoj zoni ogroman deo polovne odeće.

- Velike količine garderobe stiže u kontejnerima po neverovatno niskim cenama, a bezmalo 70% takve robe se prodaje na pijacama gde nema ni fiskalne kase niti se naplaćuje PDV. Ako na svakom odevnom predmetu ide po evro zarada, a uveze se po više stotina hiljada komada nekog dela garderobe, zaradi se mnogo, a isto toliko je i država na gubitku. Da ne govorim kako je nama koji plaćamo na desetine dažbina državi i ne postoji varijanta da možemo da sašijemo bilo kakve pantalone za 800 dinara - kaže Bajić.

(Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)
Iz Asocijacije malih i srednjih preduzeća kažu da je u zemljama EU zabranjen uvoz polovne garderobe na kilogram.

– Ako neko od ovdašnjih preduzetnika želi da se bavi trgovanjem iznošene odeće onda treba da robu nabavlja kod domaćih proizvođača kojima je pretekla, jer nije na vreme prodata ili kod ovdašnjeg stanovništva – kaže Milan Knežević.

- Na stotine hiljada odevnih predmeta prodaje se na neregistrovanim mestima, buvljacima i pijacama koje niko ne kontroliše. U opticaju je roba koja ne podleže reklamaciji, roku trajanja, proveri kvaliteta, zdravstvenoj ispravnosti. Takva odeća u zemljama porekla treba da bude reciklirana, ali ta reciklaža košta pa im je lakše da je pošalju nama. U Evropi je manje takvih radnji, a kod nas bezbroj, samo u Beogradu ih ima više od dve stotine - dodaje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.