NavMenu

Srbija dobija četiri nova rudnika - Ulaganja u eksploataciju 5 mlrd USD

Izvor: Novosti Nedelja, 11.12.2016. 13:39
Komentari
Podeli
Rudnik u Bosilegradu i nalazište kod Bora prve su investicije u rudarstvo koje bi mogle da zažive u Srbiji posle gotovo pola veka. Nakon toga, u procesu istražnih radnji je i jama jadarita kod Loznice i rudnik litijumskih minerala kod Baljevca.

Ovo su prva četiri rudnika koja bi mogla biti otvorena u Srbiji u narednih pet do sedam godina, a u državnu kasu bi trebalo da ubace 5 mlrd USD investicija. Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum...

Dok se nove jame uveliko pripremaju za iskopavanje, stari rudnici u vlasništvu države su u stalnim procesima restrukturiranja, problematičnih vlasničkih struktura, pa se neki čak i iznajmljuju – na mesec dana.

Britanska kompanija Mineco Limited najavila je otvaranje novog rudnika olova i cinka u Srbiji, kod Bosilegrada. Ova firma na području ove opštine u Pčinjskom okrugu s partnerima sprovodi istraživanja olova i cinka od 2010. godine. Prvobitna istraživanja pokazala su da postoji dovoljna količina rude za otvaranje rudnika Bosil-metal.

- Elaborat je overen na 1.700.000 tona dokazane rude, a pokazalo se da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra. Otvaranje rudnika, ukoliko sve bude išlo po planu, planirano je za 2018. – saopštili su iz Mineca.

Što se nalazišta zlata kod Bora tiče, na Čukaru peki je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6% po toni i sadržajem zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Kao poslednji rok za otvaranje ovog rudnika pominje se 2022. godina.

Kada su državne jame u pitanju, situacija je drugačija jer većina rudnika finansijski stoji loše.

Jednom od najstarijih rudnika u zemlji prete – katanci. Dva rudnika – Vrška čuka i Bogovina, prvi su od ukupno četiri rudnika u sastavu JP Resavica koji će biti zatvoreni, i to najverovatnije u februaru 2017. godine. Na tom spisku su i Jasenovac i Ibarski rudnici.

Za troškove zatvaranja rudnika i budžetom za 2017. predviđeno je 5,07 milijardi dinara za subvencije u Resavicu, umesto dosadašnjih 4,47, koliko su rudnici prethodnih godina dobijali. Predlogom budžeta prvi put se našao i rashod za RTB Bor, a ovaj rudnik je među direktnim korisnicima subvencija, u iznosu od dve milijarde dinara.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Tender za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla - Vrednost gradnje saobraćajnice od Mosta na Adi do Rakovice 2,5 milijardi dinara

Javna nabavka za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla, odnosno na potezu od Mosta na Adi do dela ovog bulevara u Rakovici, koji je već završen, danas će biti raspisana, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, prenosi Beoinfo. Dodao je da će radovi, čija je vrednost oko 2,5 milijardi dinara, krenuti čim se izabere novi izvođač i na taj način značajno će se rasteretiti saobraćajni čep koji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.