Izvor: Novosti | Nedelja, 11.12.2016.| 13:39

Srbija dobija četiri nova rudnika - Ulaganja u eksploataciju 5 mlrd USD

Rudnik u Bosilegradu i nalazište kod Bora prve su investicije u rudarstvo koje bi mogle da zažive u Srbiji posle gotovo pola veka. Nakon toga, u procesu istražnih radnji je i jama jadarita kod Loznice i rudnik litijumskih minerala kod Baljevca.

Ovo su prva četiri rudnika koja bi mogla biti otvorena u Srbiji u narednih pet do sedam godina, a u državnu kasu bi trebalo da ubace 5 mlrd USD investicija. Ulagači su mahom stranci, a kopaće se zlato, jadarit, litijum...

Dok se nove jame uveliko pripremaju za iskopavanje, stari rudnici u vlasništvu države su u stalnim procesima restrukturiranja, problematičnih vlasničkih struktura, pa se neki čak i iznajmljuju – na mesec dana.

Britanska kompanija Mineco Limited najavila je otvaranje novog rudnika olova i cinka u Srbiji, kod Bosilegrada. Ova firma na području ove opštine u Pčinjskom okrugu s partnerima sprovodi istraživanja olova i cinka od 2010. godine. Prvobitna istraživanja pokazala su da postoji dovoljna količina rude za otvaranje rudnika Bosil-metal.

- Elaborat je overen na 1.700.000 tona dokazane rude, a pokazalo se da je ovo područje bogato olovo-cinkanom rudom uz prisustvo bakra. Otvaranje rudnika, ukoliko sve bude išlo po planu, planirano je za 2018. – saopštili su iz Mineca.

Što se nalazišta zlata kod Bora tiče, na Čukaru peki je otkriveno 65 miliona tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,6% po toni i sadržajem zlata od 1,5 grama. Procenjeno je da se iz te rude može dobiti 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata. Kao poslednji rok za otvaranje ovog rudnika pominje se 2022. godina.

Kada su državne jame u pitanju, situacija je drugačija jer većina rudnika finansijski stoji loše.

Jednom od najstarijih rudnika u zemlji prete – katanci. Dva rudnika – Vrška čuka i Bogovina, prvi su od ukupno četiri rudnika u sastavu JP Resavica koji će biti zatvoreni, i to najverovatnije u februaru 2017. godine. Na tom spisku su i Jasenovac i Ibarski rudnici.

Za troškove zatvaranja rudnika i budžetom za 2017. predviđeno je 5,07 milijardi dinara za subvencije u Resavicu, umesto dosadašnjih 4,47, koliko su rudnici prethodnih godina dobijali. Predlogom budžeta prvi put se našao i rashod za RTB Bor, a ovaj rudnik je među direktnim korisnicima subvencija, u iznosu od dve milijarde dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.