Izvor: Tanjug | Nedelja, 11.12.2016.| 17:57
Izdvojite članak Odštampajte vest

VUJOVIĆ: Povećanje plata i penzija zavisiće od privrednog rasta

Dušan Vujović
Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je u subotu (10. decembra 2016. godine) da bi, pored predviđenog povećanja plata i penzija početkom 2017. moglo da se razgovara i o drugom povećanju u toku naredne godine, ako privredni rast i prihodi budu veći od onih koji su projektovani budžetom.

- To će zavisiti kako budemo ostvarivali dinamiku BDP-a, koja predviđa rast od 3%, ali to je konzervativna projekcija. Mi smo sa ovim parametrima predvideli povećanje koliko je bilo moguće. Ako budemo imali veću stopu rasta, povoljnije uslove za otvaranje novih radnih mesta, bolje uslove za poreze i doprinose na plate, sigurno će biti prostora da se razgovara i o tome – rekao je Vujović za RTS, odgovarajući na pitanje da li bi u 2017. moglo da dođe do još jednog povećanja plata i penzija.

On je naveo da je Vlada uspela da se zbog dobrih rezultata izbori kod MMF-a za jedno povećanje plata, što je potvrda da se nalazimo na dobrom putu, iako će zbog toga za 0,4 ili 0,5% biti povećan deficit.

- Mi smo i ranije govorili da ovo povećanje plata od 6% u zdravstvu i 5% u jednom broju drugih sektora nije nešto što je uobičajeno za ovakve trogodišnje programe sa MMF-om. Fond obično ide konzervativno i traži da se sačeka do kraja aranžmana da bi se plate i penzije vraćale na nivo od pre programa - naveo je Vujović.

On je, govoreći o rizicima za budžet naredne godine, rekao da su to, pre svega, rizici o rešavanju preduzeća u restrukturiranju, kao i sredstava u javnim preduzećima.

- To već godinama rešavamo i to je sada došlo u prvi plan. Pretpostavka budžeta je da to mora da se reši naredne godine. Kako se kaže, budžet je usvojen u pet do 12 više u tom smislu strukturnih pitanja. Mi smo u budžetu predvideli neke rashode koji se na to odnose, ali predstoji nam da prvo ostvarimo to što smo planirali, ali i da sprečimo otvaranje novih rupa u javnim preduzećima – naglasio je Vujović.

On je ponovio da izbori neće uticati na budžet.

- Ovo je izborna godina i u budžet su ušli rashodi za predstojeće predsedničke izbore, za dva kruga. Ako bude dopunskih troškova uvek će se naći prostor da reagujemo - naveo je ministar i naglasio da je budžet dosta fleksibilan.

- Zato smo tražili da tekuća budžetska rezerva bude veća, da možemo da reagujemo. Svi izbori koji budu naredne godine neće uticati na ponašanje investitora. Oni gledaju na glavne pokazatelje, a mi smo vrlo blizu dobijanja investicionog nivoa i očekujem da će se to i ostvariti – naglasio je Vujović.

On je rekao da će MMF posle odobrenja šeste revizije, što se očekuje krajem sledeće nedelje, preći na proređeni režim, to jest da će se umesto kvartalne kontrole obavljati jednom u šest meseci.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.