NavMenu

Kreće proizvodnja oružja za Irak - Iračani uplatili avans

Izvor: Blic Petak, 28.03.2008. 09:22
Komentari
Podeli

Na račun domaće banke u Srbiji juče ( 27. mart 2008. godine) je stigao novac koji će u najkraćem mogućem roku biti distribuiran svim fabrikama koje učestvuju u izvozu oružja i naoružanja za Irak, u vrednosti 235 mil USD, navedeno je u saopštenju.

- Srbija, posle dugo godina, počinje izvoz naoružanja u Irak, kao i 20 aviona iz pančevačke "Utve", čime tu fabriku stabilizujemo i nastavljamo sa dugogodišnjom tradicijom, izjavio je Dragan Šutanovac, ministar odbrane.

Šutanovac je naveo da će Srbija izvoziti u Irak pištolje, raznu municiju, balističku opremu, pancire, minobacače...

On je naveo da će godišnja proizvodnja pištolja u "Zastavi" biti rezervisana za izvoz u Irak, odnosno 17.000 pištolja, a 3.000 komada posebno obrađenih, najviši državnici Iraka, predsednik i premijer deliće kao poklone, što će biti svojevrsna reklama za našu fabriku "Zastava oružje".

Posao će biti realizovan preko javnog preduzeća "SDPR", a u sklapanju posla učestvovalo je Ministarstvo odbrane, naveo je Šutanovac.

U ovom poslu učestvuju "Krušik" Valjevo, "Zastava" Kragujevac, "Milan Blagojević" Lučani, "Prva iskra" Barič, "Prva petoletka" Trstenik i "Utva" Pančevo, kao i veliki broj malih kooperanata.

- To je najveći posao koji je naša vojna industrija ikada dobila. To je ogromna injekcija za odbrambenu industriju. Naše fabrike namenske industrije imaju odličnu prespektivu, i sve su spoljnotrgovinski opredeljene i direktno upumpavaju devize u Srbiju - navodi Šutanovac.

Ministar odbrane rekao je da je strahovao da ovaj posao može biti blokiran zbog političke situacije i da je akreditiv otvoren pre više od dva meseca, ali da su čekali prvu uplatu. Posebno je pohvalio ambasadora Srbije u Iraku za agilnost povodom ovog ugovora.

Od kompanija koje će proizvoditi naoružanje i vojnu opremu za izvoz u Irak, "Krušik" je dobio posao u vrednosti od 32 mil USD, "Zastava" 5 mil USD, dok će vrednost izvoza čačanske "Slobode" biti oko 3 mil USD, zahvaljujući čemu će one značajno obnoviti svoje kapacitete.

Fabrika iz Valjeva će zahvaljujući tom ugovoru imati priliku da utrostruči proizvodnju planiranu za izvoz u 2008. godini i obnovi kapacitete i njene kovačnice. Ugovor je potpisan direktno sa iračkim Ministarstvom odbrane, uz, kako navodi Šutanovac, saglasnost prisutne Alijanse.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.