NavMenu

Od preduzetnika do kompanije - U Beogradu održan NetWorking Day

Izvor: eKapija Petak, 09.12.2016. 10:32
Komentari
Podeli
Branislava Simanić i Irena Lalić (Foto: Tamara Korać, Picture IT)Branislava Simanić i Irena Lalić
Kako da od preduzetnika stignete do kompanije, bila je tema događaja NetWorking Day koji je sinoć (8. decembra 2016. godine) održan u Beogradu. U veoma živoj atmosferi susreli su se preduzetnici, poslodavci, oni koji žele da otpočnu samostalni posao, predstavnici Privredne komore Srbije, banaka, osiguravajućih kuća, mobilnih operatera. Svi okupljeni oko pitanja: šta je sve potrebno malom preduzetniku da postane ozbiljna firma?

Branislava Simanić, sekretar Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije, predstavila je usluge PKS-a namenjene preduzetnicima, a naglasila je i da je država ovaj sektor označila kao veoma važan. Simanić je govorila o rezultatima Godine preduzetništva koja je iza nas i izrazila nadu da će se ta podrška nastaviti i u narednim godinama. Ona je naglasila posebnu podršku PKS-a za startap firme, koja rešava najveći problem - izvore finansiranja kod početničkih preduzeća. Simanić je uputila preduzetnike u Razvojnu agenciju Srbije, gde će, kako kaže, dobiti sve informacije o mogućnostima finansijske podrške.

I Telekom Srbija se okrenuo sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP), o čemu je govorio Borko Crnogorac, direktor funkcije za mala i srednja preduzeća. Kako je naveo, ta komapnija je ponudila proizvode kreirane po potrebi MSP. Koliko je taj sektor važan Telekomu Srbije govori i činjenica da je nedavno u Beogradu počeo da radi prvi mts Premium biznis centar, čije su usluge isključivo namenjene malim i srednjim preduzećima, a za narednu godinu je najavljeno otvaranje još dva centra na teritoriji Srbije.

Kako u praksi funkcioniše put od preduzetnika do kompanije, predstavila je Sanja Đorđević, vlasnica i direktorka uspešnog maloprodajnog lanca Velvet Sport.

Velvet Sport je jedna od najuspešnijih kompanija u prezentovanju sportsko luksuznih brendova u zemlji. U sklopu Velvet Sport-a, ali kao zasebne celine, posluju Velvet prodavnice na Kopaoniku, Beogradu i Novom Sadu, i to multibrend prodajni objekat na Kopaoniku i dva franšizna prodajna objekta Conte of Florence u Beogradu i Novom Sadu. Uspešna poslovna istorija Velvet Sport-a traje više od dvadeset godina.

- Karijeru sam počela kao prodavac u velikoj uvozno-izvoznoj kompaniji, kao veoma mlada. Imala sam veće ambicije, pa sam postala najmlađi poslovođa u kompaniji. Ali to mi nije bilo dovoljno. Krenula sam u samostalne vode. Počela sam kao preduzetnik, da bih kasnije razvila srednje preduzeće, ali ti ne stajem i radim dalje – navela je Đorđević.

Priznaje da nije bilo, niti je sada lako, ali, kako kaže, ipak je lepo.

(Foto: Tamara Korać, Picture IT)
Veliku zaslugu za svoje rezultate duguje i "ličnom bankaru" Biljani Pešić, koja je sada na poziciji direktorke prodaje za mala preduzeća i preduzetnike, u okviru odeljenja malog biznisa Societe Generale banke.

- Mi se poznajemo dugo godina, a zajedno smo sarađivale u nekoliko banaka. Ono što nas dve želimo da naglasimo je da je svakom preduzetniku potreban bankar, ali mnogo više čovek koji razume potrebe i veruje u vaš biznis – navela je Pešić i dodala da bi banker trebalo da bude i savetnik kako bi se u zajedničkom radu postigli obostrani uspeh.

Inače, Societe Generale banka se poslednjih godina okrenula sektoru malih, srednjih preduzeća i preduzetnicima.

Priča Vladimira Marinkovića, direktora preduzeća Sunce Marinković u Kragujevcu, je malo drugačija. On je treća generacija vlasnika porodične kompanije osnovane davne 1929.

I sam kaže da je njemu bilo mnogo lakše jer je samo nastavio da hoda po stazi koju su utabali njegov deda i otac.

Marinković je naglasio da su za uspeh, osim ideje, energije i znjanja osnivača, neophodni sistem, ljudi i obrazovanje.

Kompanija Sunce Marinković jedna je od najuspešnijih kompanija u industriji proizvodnje energetski efikasne aluminijumske i PVC stolarije. U radnim jedinicima kompanije Sunce Marinković zaposleni su visoko kvalifikovani majstori, inženjeri i menadžeri. Svi oni zajedno stoje iza garancije kvaliteta Sunce proizvoda.

Generalni pokrovitelj ovog događaja je kompanija Telekom Srbija, a NetWorking Day podržavaju i Societe Generale Banka, Wiener Stadtische Osigursanje i drugi.

Medijski pokrovitelj je poslovni portal eKapija.

Networking Day je koncept poslovnih susreta privrednika i preduzetnika širom Srbije u cilju proširenja znanja, razmene ideja, iskustava, povezivanja i motivacije.

Osnivač i organizator je Irena Lalić, www.irenalalic.com.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.02.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Ovako će izgledati prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera - "Jamie's Italian" otvara se u aprilu (FOTO)

Početkom aprila Beograd će biti bogatiji za još jedan hedonistički kutak i to onaj koji privlači veliku pažnju od trenutka kada je najavljen. U pitanju je prvi srpski restoran iz čuvenog lanca Džejmija Olivera -"Jamie's Italian". Nalaziće se u Beogradu na vodi, u Hercegovačkoj 14, a prostiraće se na 400 kvadratnih metara. Projektovano je i 250 m2 terase. Za ideju da se kuhinja poznatog kuvara implementira u lokalnom kontekstu kroz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.