NavMenu

U Srbiji najveća zarada na privatnim penzijama - Penzijski fondovi u 2015. doneli prinos od 13,5%

Izvor: Novosti Petak, 09.12.2016. 08:47
Komentari
Podeli
(Foto: Ruslan Guzov/shutterstock.com)
Korisnici privatne penzije u Srbiji zaradili su lane rekordnih 13,5% na svoj uloženi novac. Analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) pokazuje da je ovoliki prinos na investiranu imovinu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji najveći u konkurenciji čak 80 zemalja, među kojima su i najrazvijenije ekonomije sveta.

Uprkos tome, sredstva koja naši građani za starost štede na ovaj način prilično su skromna u poređenju sa svetom: dok sedam fondova u Srbiji upravlja imovinom od 31 milijarde dinara, širom sveta se u ovom vidu štednje trenutno nalazi čak 38.000 mlrd USD. Na razvijenim tržištima upravo ovi fondovi su među vodećim institucionalnim investitorima koji ulažu u razvoj infrastrukture.

U našoj zemlji za privatnu penziju štedi tek svaki deseti zaposleni, odnosno svega 2% stanovništva. Udeo imovine svih fondova u srpskom BDP je jedva 0,7%, dok u pojedinim državama, poput Nemačke, ovaj procenat premašuje 200% tamošnjeg BDP.

Rekordna zarada koju su srpski fondovi lane zaradili predstavlja zapravo realan prinos na uloženi novac, "očišćen" od uticaja kursnih razlika i inflacije i potpuno uporediv sa ostalih 79 zemalja u analizi OECD. Ovaj izveštaj obuhvata tržišta 35 članica i 45 nečlanica OECD. Prema njemu su srpski fondovi u poslednjih pet godina imali prosečan nominalni prinos od 10,8% i realni od 5,7%, dok je lane ostvaren rekord.

- Srpski dobrovoljni penzijski fondovi, sa ostvarenim realnim prinosom od 13,5% su ostvarili najbolji rezultat u 2015. godini, na nivou svih privatnih penzijskih fondova koji posluju u zemljama članicama OECD i zemljama koje nisu članice ove organizacije - ističe Snežana Ristanović, direktor Društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom Raiffeisen Future.

(Foto: Family Business/shutterstock.com)
Ona ističe značaj rastuće uloge ovih finansijskih institucija za obezbeđivanje odgovarajućih penzijskih prihoda građana i drugoročno održivih i sigurnih penzijskih sistema. Pogotovo u društvima u kojima se granica za odlazak u "državnu" penziju stalno pomera naviše, dok je udeo starijeg u ukupnom stanovništvu - sve veći.

U Srbiji kroz privatne penzije najviše štede građani u životnom dobu od 40 do 49 godina. Njih je više od trećine u ukupnom članstvu: 35%. Od ukupno 182.241 člana, koliko ih ima u svim fondovima, najmanje je onih najmlađih, starosti do 19 godina - svega 0,21%. Mada, fondovi sve češće beleže slučajeve roditelja koji na ovaj način štede za svoju decu, pa tako ima i članova uzrasta od svega nekoliko meseci.

Država je strogo propisala u šta dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji mogu da ulažu prikupljena sredstva svojih članova. Sedam srpskih fondova najviše imovine investiralo je u državne obvezice, čak 25 milijardi dinara. U akcije preduzeća uloženo je tek 1,8 milijardi dinara, dok se 4,3 milijarde dinara nalazi na računu u kastodi banci (koja vodi račun konkretnog fonda). Svega 340 miliona dinara nalazi se u depozitima u banci.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.