NavMenu

Uvoz Srbije iz Kine u 2007. godini 1,34 milijarde USD

Izvor: Tanjug Četvrtak, 27.03.2008. 16:31
Komentari
Podeli

Srbija je u 2007. godini zabeležila uvoz iz Kine od 1,34 milijarde USD, a vrednost izvoza Srbije u Kinu iznosila je 1,7 mil USD, rečeno je u Privrednoj komori Srbije na konstitutivnoj sednici Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Tom prilikom rečeno je da je Kina na četvrtom mestu najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije u 2007. godini kada je uvoz u pitanju.

Najviše su se uvozile kancelarijske mašine, telekomunikacioni aparati i uređaji, odeća, električne mašine, aparati i uređaji, dok su u Kinu izvožene konstrukcije i delovi konstrukcija, malina, cevi, proizvodi od gvožđa i čelika, motori, generatori jednosmerne struje.

Uvoznici su bili firme "CT Computers", "KIM-TEK", "Pakom distribution system" iz Niša, "Telekom Srbija", "U.S. Steel Srbia", a srpski izvoznici na kinesko tržište bili su "Goša", "SirovinaBanat", "Elektroprivreda Srbije", "Malina produkt", "Frigomil"...

Pomoćnik ministra u Sektoru za ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Jelena Marjanović izjavila je da to Ministarstvo posebnu pažnju posvećuje Kini kao moćnom potencijalnom partneru.

Marjanović je kazala da su, u cilju unapređenja srpsko-kineske saradnje, vršene analize, ostvareni kontakti Vlada Srbije i Kine, realizovane obostrane posete delegacija na visokom nivou.

Održan je mešovit komitet Srbije i Kine, u kome je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić predvodio srpsku delegaciju, podsetila je.

Ona je rekla da je jako teško naći robe koje bi se mogle izvoziti u Kinu, pa se u ovom trenutku "može reći da izvoza Srbije u Kinu i nema", i dodala da je neophodno privući kineske investitore u Srbiju, kako bi se na neki način supstituisao veliki uvoz iz Kine.

Tako bi se rešio delom i problem nezaposlenosti, jer bi se u Srbiji proizvodilo za to tržište, a za to postoje i veliki potencijali elektronske i IT industrije, naglasila je ona i dodala da su "otvorena vrata" za "grinfild" investicije iz Kine, i za ulaganja u neke industrijske zone koje je već država Srbija odredila kao prioritetne.

Prvi sekretar u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju Ambasade Kine u Srbiji Jang Čunmin (Yang Chunmin) kazao je da Kina hoće što više da uvozi iz Srbije, kako bi postojala ravnoteža u robnoj razmeni, ali postoji problem što "mi ne znamo šta Srbija ima da ponudi kineskom tržištu".

- Kina takođe želi da investira u Srbiju uz saradnju lokalnih organa samouprave, ambasada, privrednih komora, ali takođe postoje problemi, pre svega nedostatak informacija o okruženju i investicionim uslovima - rekao je on tom prilikom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.