NavMenu

Pametne zgrade u Pančevu od 2017. godine - Savremenom tehnologijom za daljinsko upravljanje biće opremljen 81 stan

Izvor: RTS Četvrtak, 08.12.2016. 15:39
Komentari
Podeli
Pančevci će sledeće godine dobiti prve pametne zgrade u kojima će 81 stan biti opremljen modernom i savremenom tehnologijom za daljinsko upravljanje, što će budućim stanarima omogućiti da sami kontrolišu potrošnju svih energenata i kad nisu kod kuće.

Pritiskom na jedno dugme telefona stanari budućih pametnih zgrada moći će i kad nisu kod kuće da uključe ili isključe leti klima uređaj, a zimi grejanje, a SMS porukama stizaće im upozorenje ako je neko provalio u njihov dom, ili ako je došlo do požara.

Sve to neće uticati na veću cenu od prosečne po kvadratnom metru novog stana u Pančevu. Uz doplatu moći će da se daljinskim putem pale i gase električne ringle, bojleri i drugi veliki potrošači.

- Uključivanje električnih aparata telefonom i regulisanje temperature u stanu preko interneta najviše me je privuklo, jer na taj način direktno mogu da utičem na visinu svojih računa i da ne trošim bespotrbno energente kada nema nikoga kod kuće. Svako smanjenje troškova mnogo znači, a istovremeno dobijate i komforniji život - kaže Stojmir Matović koji je kaparisao jedan stan u "pametnoj zgradi".

Na zahtev stanara mogu se ugraditi i kamere za video nadzor, a starije osobe dobijaju sigurnosne narukvice i ako im se nešto dogodi pritiskom na dugme mogu pozvati pomoć, a tu je i "Panik" taster koji se sam aktivira ukoliko dođe do provale ili požara u stanu i na mobilni telefon stanara stiže odmah poruka o uzbunjivanju.

- Osnovna zamisao kada sam se odlučio za ovaj koncept bila je da tržištu ponudimo nešto novo što će kupcima garantovati najveću moguću bezbednost stana od provala i od požara. Većinom funkcija u stanu može se komandovati sa daljine, što je od presudnog značaja za uštedu energenata koji se sad bespotrebno troše. Iskoristili smo tehnološki progres u sferi informatike i niže cene alarmnih sistema, što izgradnju ovakve vrste stanova čini pristupačnim brojnim kupcima - kaže Dragan Milenković iz preduzeća Milenković gradnja u Pančevu.


Alarmnim sistemima je veoma jednostavno upravljati. Neophodno je imati samo pametni telefon ili tablet i sigurnost i potrošnja energenata može biti u rukama svakog vlasnika "pametnog stana".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.