NavMenu

Srbija neće dobiti javnu banku matičnih ćelija ni u 2017. - Nema novca za završetak radova započetih još 2012. godine

Izvor: Blic Četvrtak, 08.12.2016. 09:14
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Srbija neće ni tokom 2017. dobiti svoju prvu javnu banku matičnih ćelija, na koju čeka još od 2012. godine, jer u budžetu Ministarstva zdravlja ni ove godine nije opredeljeno dovoljno novca za završetak radova i njeno opremanje.

Država je u bužetu za 2017. godinu opredelila 15 miliona dinara za izgradnju i opremanje prve javne banke krvi pupčanika, ali je taj novac dovojan za završetak samo još jedne faze, ne i kompletne banke.

Dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete, u čijem dvorištu se pravi javna banka, kaže da je potrebno još 79 miliona dinara za građevinske radove i još 131 milion za kupovinu opreme, kako bi banka proradila.

- Potrebno je uložiti novac u "čiste sobe", koje moraju odjednom da se naprave. To su specijalne prostorije koje služe za pripremanje uzoraka. Ipak, mi nismo očekivali da ćemo sve odjednom uraditi. Znamo da finansijska situacija nije dobra, jer niko nije mogao da predvidi finansijsku krizu. Ukoliko u budžetu budu ostala neka sredstva i taj novac nam se preusmeri, najrealnije je da ćemo onda banku dobiti tokom 2018. godine - kaže dr Simić.

Dok se prva domaća javna banka ne završi, svima koji žele da sačuvaju matične ćelije iz pupčanika na rođenju svoje dece, i dalje preostaje jedino da ih povere nekom od 15 stranih trezora koji su registrovani u Srbiji, gde čuvanje u periodu od 20 godina košta oko 1.800 EUR. Za razliku od ovih privatnih stranih banaka matičnih ćelija, ostavljanje uzorka u javnoj banci bilo bi besplatno.


Takođe, takva javna banka bila bi na raspolaganju svima kojima su zbog raznih bolesti potrebne matične ćelije, a ne samo onima koji ih tu čuvaju. Postojale bi i porodične banke matičnih ćelija, koje se uvek osnivaju uz javne, i u njima se ostavljaju uzorci za potrebe obolelog člana porodice.

Kamen temeljac, koji je označio otpočinjanje građevinskih radova, postavljen je krajem 2012. godine, na objektu koji sada ima skoro 600 kvadrata i gde će moći da se čuva do 10.000 uzoraka matičnih ćelija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.