Izvor: eKapija | Sreda, 07.12.2016.| 12:11

Farmina Pet Foods ulaže 14,5 mil EUR u proširenje proizvodnje u Inđiji - Nabavka sirovina od lokalnih farmera

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava srpsku fabriku Farmina Pet Foods kreditom od 7,25 mil EUR, koji je namenjen za dalji rast kompanije, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Farmina Pet Foods u Inđiji će ukupno investirati 14,5 mil EUR u program proširenja, koji će uključiti i pokretanje nove proizvodne linije. Planovi uključuju povećanje proizvodnje suve hrane, kao i investiciju u postrojenje za proizvodnju vlažne hrane za kućne ljubimce.

Kredit EBRD-a će biti upotpunjen zajmom u istom iznosu koji će obezbediti Societe Generale banka Srbija.

- Podrškom Farmine, EBRD podržava strane direktne investicije u srpski sektor agribiznisa, lokalne proizvođače, kao i jačanje konkurentnosti privatnog sektora. Farmina će nabavljati sirovine za svoju prvu fabriku vlažne hrane za kućne ljubimce od srpskih farmera. Agribiznis lanac vrednosti je jedan od glavnih elemenata strategije EBRD za Srbiju - kazao je Miljan Ždrale, regionalni direktor EBRD za sektor agribiznisa za centralnu i jugoistočnu Evropu.

Farmina Pet Foods je deo Farmina Grupe, koja je prisutna u više od 50 zemalja širom sveta. Osnovana je 2006. godine u Srbiji i počela je proizvodnju suve hrane za kućne ljubimce 2010. godine. Kompanija danas prozvodi hranu za ljubimce ne samo za Srbiju i ostala tržišta u regionu, već i izvozi van regiona. Farmina je fokusirana na proizvode premijum kvalitet, a njen cilj je povećanje zastupljenosti u državama gde je već prisutna, kao i širenje na nova tržišta.

- Početak saradnje sa EBRD-om je jako važan za našu kompaniju. Drago nam je što imamo tako jakog partnera i smatramo da je to potvrda kvaliteta naše kompanije. Saradnju sa EBRD vidimo kao okosnicu daljeg rasta - dodao je Gabriele Veki, finansijski direktor Farmina Group.

Od početka svog rada u Srbiji, EBRD je investirala oko 4,4 mlrd EUR u više od 200 projekata u celoj zemlji. Banka investira u mnogo sektora ekonomije kako bi pospešila razvoj privatnog sektora i regionalnu integraciju, navedeno je u saopštenju EBRD.

Kako kažu predstavnici investitora, kompanije Farmina Pet Foods, novim projektima veoma je zadovoljno i lokalno rukovodstvo.

Predsednik opštine Inđija, Vladimir Gak, istakao je da je izuzetno zadovoljan što Farmina širi proizvodne kapacitete.

- To je dokaz da je opština Inđija bila pravi izbor, kada su se odlučili da baš ovde ulože svoj kapital. Fabrika Farmina Pet Foods je svakako jedna od najznačajnijih stranih investicija u našoj opštini, tako da proširenje kapaciteta i mogućnost novih zaposlenja naših sugrađana za nas predstavlja veliki podsticaj, a i ujedno dokaz da smo kao opštinsko rukovodstvo na pravom putu - rekao je Gak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.