Izvor: RTV | Sreda, 07.12.2016.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Treba li Vojvodini komercijalna vazdušna luka - Osposobljavanje čenejskog aerodroma ostalo u planovima

Planovi za aerodrom Čenej
Razvoj putničke avijacije možda nije onako dinamičan kao razvoj vojnih letelica, ali je svakako zanimljiv. Manje aerodrome u Vojvodini uglavnom koriste aeroklubovi, organizujući sportsko-rekreativne događaje, ali želja je da se razviju u komercijalne svrhe, uključujući ih u civilni vazdušni saobraćaj.

- Mi nemamo civilni aerodrom. Danas kada Novosađani putuju jeftinim letovima, oni uglavnom koriste Temišvar i Mađarsku, a lete u Evropu. U Novom Sadu možemo to vrlo jednostavno da rešimo zato što je država vlasnik zemljišta, zato što ovde ima skoro 60 hektara zemlje, što imamo sve mehničke uslove da ovde bude jedna pista od 1.600 metara koja nam garantuje kategoriju 3c što omogućava da se vazdušni saobraćaj razvija u svim pravcima - kaže Dragoljub Samardžić, predsednik Aerokluba Novi Sad.

- U nekim stvarima smo na svetskom nivou. Na primer raketno modelarstvo. Sremska Mitrovica je apsolutna prestonica u toj kategoriji. Kad je reč o komercijalnim i transportnim letovima, to je jedan od ozbiljnijih strateških problema. Vojvodina mora već jednom da preseče tu granicu i da odluči da li će da ima aerodorom ili ne - kaže Aleksandar Jovanović, predsednik Vazduhoplovnog saveza Vojvodine.

O osposobljavanju čenejskog aerodroma da se uključi u civilni saobraćaj, govori se godinama, čak je napravljen i arhitektonski projekat 2012. godine, ali sve je ostalo samo na papiru.

Sedam godina nakon prvog leta koji su braća Vilbur i Orvil Rajt izveli 1903. u svojoj letelici Flyer, Ivan Sarić, knjigovođa iz Subotice, izveo je svoj prvi let. Već 1912. na pustari Isajlovo, sadašnjem novosadskom naselju Sajlovo, napravljen je prvi vojni aerodrom, naredne godine održan je prvi aeromiting, a 1923. godine u Novom Sadu je osnovana Fabrika aviona i Aeroklub, koji i danas postoji.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.